Tre delar medicinpriset
De tre har på olika sätt beskrivit hur transporter med så kallade vesiklar kontrolleras och styrs. När sådana system inte fungerar kan effekten bli en rad olika sjukdomar, som neurologiska problem och diabetes.
- De har kartlagt maskineriet och transporten i de här cellerna, säger professor Klas Kärre i SVT:s Nobelstudio direkt efter tillkännagivandet.
Rönen har ännu inte lett till genomgripande nya behandlingar för de stora folksjukdomarna. Däremot gör forskningen att man kan förstå vissa sjukdomar bättre och förhoppningsvis gör förståelsen av "komponenterna i maskineriet" att man i framtiden kanske kan påverka dem, enligt Kärre.
Priset handlar om de små paket som kallas vesikler. Inuti dessa transporteras olika livsavgörande molekyler som sedan skickas till olika platser i kroppen. Randy Schekman identifierade en grupp gener som agerar trafikledare för transporten av vesiklarna. Rothman upptäckte att vesiklarna levererar sin last på rätt plats genom att smälta samman med det så kallade mottagarmembranet.
Tomas Südhof upptäckte hur signaler styr frisättningen av substanser från vesiklarna vid rätt tidpunkt.
I sin helhet har de tre forskarna alltså klarlagt det sofistikerade maskineri som styr transport och leverans av molekyler i cellen.
- Det var ju väntat på så sätt att de nyss fick världens näst finaste pris, Laskerpriset, sade vetenskapsjournalisten Karin Bojs i Nobelstudion.
Enligt Kärre fick två av pristagarna Laskerpriset för tio år sedan medan den tredje fick priset förra året.
De senaste årens pristagare
2012: Britten John Gurdon och japanen Shinya Yamanaka, "för upptäckten att mogna celler kan omprogrammeras till pluripotens". Enligt Karolinska institutet har detta revolutionerat synen på cellers och organismers utveckling.
2011: Amerikanen Bruce Beutler och fransmannen Jules Hoffmann delade på ena halvan av medicinpriset, för sina upptäckter om aktivering av medfödd immunitet. Den andra halvan gick till kanadensaren Ralph Steinman för upptäckten av dendritcellen och dess roll vid förvärvad immunitet. När priset offentliggjorts stod det dock klart att Steinman avlidit ett par dagar tidigare. Nobelstiftelsen valde ändå att låta beslutet stå fast, eftersom "man trodde att pristagaren var i livet".
2010: Britten Robert Edwards tilldelades ensam priset, för att ha utvecklat tekniken med provrörsbefruktning. Edwards forskningsinsatser skymdes dock av nyheten om att hans namn läckt ut i förväg.