JC hotas av nedläggning
Samtidigt har RNB skrivit ned värdet på JC med 260 miljoner kronor. Det innebär att kedjans värde är noll, om man bortser från varulager och lokaler.
JC har enligt RNB-chefen Magnus Håkansson brottats med lönsamhetsproblem enda sedan 2006, då RNB tog över.
– Vi är beredda att ta ansvar för att JC inte får fortsätta blöda ut ett negativt kassaflöde framgent och skapa en trygghet för aktieägarna att vi är beredda att ta ansvar och agera med kraft, säger Håkansson på en telefonkonferens.
Garanterad emission
Han ber samtidigt ägarna om nästan en halv miljard kronor i nytt kapital. Detta uppges vara säkrat i form av en garanterad nyemission, som ska bana vägen för en skuldsanering, rationaliseringar och satsningar på affärsområdena Varuhus och Polarn O Pyret.
RNB-aktien rasade med 22 procent på Stockholmsbörsen efter beskedet.
Håkansson vill på en telefonkonferens inte ange vad han tror kostnaden för en nedläggning av JC skulle bli.
– Vi kommer med kraft arbeta med de rationaliseringsåtgärder vi har på gång. Men vi kommer också som alternativ att titta på möjliga strukturlösningar genom avyttring helt eller delvis, säger han.
Sämre resultat
Enligt Håkansson har man intern beredskap och erfarenhet för en nedläggning mot bakgrund av att man redan avvecklat JC i Norge.
– Vi vet ju i alla fall hur vi ska kalibrera ett sådant scenario, om det värsta fallet skulle materialiseras, säger han.
Han varnar samtidigt för att koncernens resultat för räkenskapsåret (som avslutas i augusti) blir sämre än föregående år, om man räknar bort redan nedlagda JC i Norge.
I krisplanen ingår en omläggning av lån. Framöver ska reverslån och andra krediter på 600 miljoner kronor ha en snittränta på cirka 3 procent, vilket innebär att den årliga räntekostnaden faller från 60 miljoner till 10 miljoner kronor.