Torsås är bäst i klassen med hög andel utbildade förskollärare
Sveriges Lärare anser att minst två tredjedelar av personalen på förskolan ska ha förskollärarutbildning. I Kalmar län saknar 27 procent av alla anställda förskollärarexamen eller barnskötarutbildning. Bara 52 procent av personalen har förskollärarexamen. Det innebär enligt lärarfacket att det saknas drygt 300 behöriga lärare i länets förskolor.
Torsås är ”bäst i klassen” i länet. 61 procent av personalen har förskollärarutbildning och 21 procent har barnskötarutbildning.
– Utbildning i förskolan har aldrig varit någon fråga för oss. Vi har låg personalomsättning och många legitimerade förskollärare som söker när vi har lediga tjänster, säger Carina Dahlström, verksamhetsutvecklare på kommunen.
Anställda som inte har utbildning har möjlighet att läsa förskollärarprogrammet på Linnéuniversitetet samtidigt som de jobbar.
– Man gör detta i samråd med sin chef, säger Carina Dahlström.
”Om det skulle vara för liten andel utbildad personal, kan vi ställa krav. Men det har vi inte behövt göra hittills.”Carina Dahlström, verksamhetsutvecklare
Torsås har två fristående förskolor. Kommunen utövar tillstånd och ställer då bland annat frågor om personalens utbildning.
– Om det skulle vara för liten andel utbildad personal, kan vi ställa krav. Men det har vi inte behövt göra hittills, säger Carina Dahlström.
Högsby ligger visserligen sist i länet med 42 procent förskollärarutbildade, men den nivån är samma som i landet som helhet, då är snittet 41 procent av personalen i förskolan förskollärarexamen.
Sveriges lärare beräknar att över 40 000 anställda i förskolan i Sverige saknar utbildning för jobbet. Lärarfacket betonar att det är viktigt med rätt utbildad personal i förskolan och kräver att staten ser till att det utbildas fler.