Svårt få kontakt med ungdomar som inte går i gymnasiet
Enligt lag har kommunerna ansvar för ungdomar mellan 16 och 20 år. Tidigare har Torsås kommun förlitat sig på Kalmarsunds gymnasieförbund för att sköta det kommunala aktivitetsansvaret (KAA). Men nu har Torsås kommun valt att ta ett större ansvar för sina egna ungdomar.
I kommunens register finns just nu ett 30-tal ungdomar i åldern 16-20 som inte klarat gymnasiet, inte pluggar och inte har jobb. Den senaste veckan har Torsås kommun skickat ut ett brev till de här ungdomarna med uppmaning att de ska ta kontakt.
Man har också lagt ut information på kommunens hemsida, där man förklarar att ungdomar som inte går i gymnasiet har möjlighet att få individuell hjälp och stöd av kommunens arbetslivscentrum. På hemsidan uppmanar ungdomar att kontakta kommunens arbetslivscentrum.
I brevet som skickats ut, förklarar man att man bland annat kan hjälpa till med hur man skriver CV, att man kan erbjuda vägledning, motiverande samtal och studiebesök utifrån den enskildes behov.
– Tyvärr har inga nya ungdomar hört av sig. De kanske inte ens har öppnat brevet. Men vi vill väldigt gärna att de hör av sig, vi vill hjälpa dem framåt, säger Martina Forsberg på kommunens arbetslivscentrum.
Martina Forsberg ingår i kommunens KAA-grupp som träffas en gång i månaden och går igenom alla ungdomar på listan, vilka insatser som planeras och vilka planer varje ungdom har. Målet är att i första hand att ungdomen ska tillbaka till studier, och Martina Forsberg säger att hon förstår att skoltrötta ungdomar kanske inte hör av sig.
– Men det finns också olika typer av praktiker som vi kan hjälpa till med.
Ungdomarna är inte tvungna att tacka ja till kommunens hjälp. Däremot är kommunen tvungen att fortsätta försöka få kontakt med dem, och fortsätta erbjuda hjälp.
”Vi kan inte tvinga någon att ta hjälp av oss. Det är upp till ungdomen själv att ta kontakt.”Martina Forsberg, Arbetslivscentrum Torsås
– Vi skickar både brev och sms varje månad. Men vi kan inte tvinga någon att ta hjälp av oss. Det är upp till ungdomen själv att ta kontakt.
De flesta som har nappat på kommunens erbjudande om hjälp är ungdomar i 18-19-årsåldern.
– Vi träffas och pratar med dem för att höra vad de själva vill och vi har hittills sju som har gått vidare till olika jobb, timanställningar och vikariat, säger Martina Forsberg.
Flera har också gått tillbaka till gymnasiestudier eller annan utbildning.
Ungdomarna som kommunen haft på sin KAA-lista finns kvar tills de fyller 20 år, eller tills kommunen är säker på att ungdomen lyckas med studier eller fast jobb.
Kommunalt aktivitetsansvar
Kommunerna har aktivitetsansvar för ungdomar (KAA)
Kommunerna ska erbjuda individuella åtgärder till ungdomar under 20 år som inte studerar i gymnasieskolan eller genomför någon motsvarande utbildning och inte har en gymnasieexamen eller ett gymnasiebevis avseende anpassad gymnasieskola.
Aktivitetsansvaret gäller under hela året och får inte begränsas till enstaka tillfällen under året.
Kommunen ska erbjuda de ungdomar som omfattas av aktivitetsansvaret lämpliga individuella åtgärder.
Åtgärderna ska i första hand syfta till att motivera ungdomarna att påbörja eller återuppta en utbildning.
Kommunen ska föra ett register över de ungdomar som omfattas av aktivitetsansvaret.