Samverkan för ökad trygghet
Emmaboda kommun är en av många svenska kommuner där exempelvis polis och kommun har gått samman för att göra vardagen tryggare för kommuninvånarna.
Nu har grannkommunen Torsås också börjat spåna på en egen, liknande verksamhet. Under tisdagen hölls ett möte där kommunens representanter träffade företrädare för exempelvis polisen och skolan.
– Vi brainstormar för fullt just nu. Tanken är att vi sedan ska ta fram två, tre eller kanske fyra områden som vi ska satsa på ordentligt, säger Hugo Sjöberg som är säkerhetssamordnare i Torsås kommun.
I Emmaboda kommun tog man exempelvis tag i de stora problemen med buskörning när den kommunens trygghetssamarbete körde i gång.
Exakt vilka motsvarande områden som kan bli aktuella i Torsås kommuns samverkansprojekt vill varken Hugo Sjöberg eller kommunens chef för individ- och familjeomsorgen, Jan Ekdahl svara på i det här tidiga skedet.
– Vår klara förhoppning är att vi under våren ska ha kommit fram till mer konkreta områden, säger Jan Ekdahl angående det nya projektet.
Enligt Jan Ekdahl och Hugo Sjöberg var det polisen i Torsås kommun som tog det första initiativet till det stundande samarbetet. Parterna träffades och tycke uppstod.
– Vi kom fram till att vi har många gemensamma beröringspunkter inom våra olika verksamheter. Därför är det en bra idé att försöka samordna det hela, säger Jan Ekdahl.
Nästa datum som den nybildade samverkansgruppen kommer att träffas är satt till måndagen den 25 mars.
– Då hoppas vi att var och en av de olika parterna har kommit fram till vad var och en av oss kan sätta in i det här samarbetet, säger Jan Ekdahl.
Samarbetet mellan kommun och polis har stärkts genom att man började arbeta utifrån samverkansöverenskommelser.
Det framgår av en studie från Brottsförebyggande rådet.
Studien visar också att samverkan ofta har blivit mer strukturerad med avtalen.
Det gäller särskilt i mindre kommuner. Ett exempel på detta är att polis och kommun följer upp det brottsförebyggande arbetet oftare.