Så vanligt är det med krav på att enskilda avlopp byggs om
Gullaboås, Trankvill, Påboda, Skruvemåla, Ugglemad, Ilingetorp, Ryd, Torestorp, Fenjabo ... kommunen har efter kontroller under 2024 utfärdat förbud mot att släppa ut orenat avlopp.
Torsås kommun har ungefär 1600 fastigheter med enskilt avlopp som alla ska tömmas med jämna mellanrum. Slamtömmarna från Kretslopp sydost framför i stort sett varenda vecka klagomål på bristfälliga avlopp till kommunen. Det kan exempelvis handla om att slamavskiljaren varit översvämmad vid flera tillfällen. Kommunens miljöinspektörer gör också planerade kontroller på fastigheter med enskilt avlopp, och varje år upptäcks ett antal avloppsanläggningar som inte håller måttet.
”80 000 kronor är ett snitt på vad en traditionell avloppsanläggning kan kosta för en fastighet med normal skyddsnivå och goda markförhållanden.”Ur ett av kommunens beslut
Ofta inser fastighetsägarna att det finns brister och att avloppet behöver åtgärdas. Men kommunens inspektörer har också stött på argument som att fastigheten inte används, att grannars avlopp eller gödselhantering på lantbruk släpper ut mycket mer. En del fastighetsägare hävdar man att de inte klarar av kostnaden för investering i nytt avlopp.
Fastighetsägarna har för det mesta 18 månader på sig att se till att fastigheten får ett godkänt avlopp. Sker inte det, hotas fastighetsägarna med vite på 80 000 kronor – ungefär lika mycket som det kostar att anlägga ett nytt enskilt avlopp. Viteshotet brukar ofta leda till att fastighetsägarna åtgärdar sina avlopp.
Ibland krävs att avloppet görs om snabbare. Det gäller exempelvis en fastighet som såldes 2022, efter att ett förbud mot utsläpp av avlopp utfärdats. Det förbudet avskrevs, eftersom det var ställt till den förre fastighetsägaren. I det nya beslutet krävs att avloppsanläggningen byggs om inom 12 månader.
Det finns också tillfällen där förbudets skjuts upp. Ett fall är en fastighet som ägs av en man som är född 1921. Även om avloppsanläggningen inte uppfyller kraven, har bygg- och miljönämnden att det används i så liten omfattning att man beslutat att förbudet inte ska träda i kraft förrän fastigheten säljs.
Att vite döms ut är ovanligt. Oftast kryper fastighetsägaren till korset och åtgärdar sitt enskilda avlopp.
– Hittills under 2024 har det inkommit ett 30-tal ansökningar om tillstånd för enskild avloppsanläggning, berättar Maja Simeunovic, administratör på miljö- och byggförvaltningen.
Just nu har kommunen ett ärende där man kommer att begära att vite döms ut.
Krav på enskilda avlopp
Det finns ingen särskild lag som reglerar enskilda avlopp. Kommunens miljönämnd får själv tolka miljöbalken. Allmänna hänsynsregler används, vilket innebär att den som ansvarar för en verksamhet också ansvarar för att minimera skadan av utsläppet.
Det är inte tillåtet att anlägga avlopp med vattentoalett utan tillstånd.
Det ställs olika krav på enskilda avlopp beroende på var fastigheten ligger. Fastigheter nära dricksvattenbrunnar och grundvatten, närliggande sjöar och åar har generellt högre krav.
Miljökontoret kan ge råd om vilka regler som gäller inom olika områden.
Kraven ska inte vara orimliga (kostnad i förhållande till nytta).
Källa: avloppsguiden.se