Livsmedelsbutik stängdes på grund av smuts – högar av råttbajs och mögliga varor
I somras gjordes en inspektion på Tempo i Bergkvara. Livsmedelsinspektören hade många anmärkningar som behövde åtgärdas. Vid den uppföljande inspektionen den 13 november hittades så många avvikelser att butiken tvingades stänga.
– Det var i stort sett samma saker som i somras och det var en sådan allvarlighetsgrad att vi kände att det inte gick att åtgärda samtidigt som affären var öppen, säger livsmedelsinspektören.
Det var inte bara problem skadedjur med mängder av spillning från råttor och möss och gamla livsmedel med utgånget datum. På lagret fanns sopor och mögliga och ruttna livsmedel. Här fanns också privata kläder, använd tandborste och vad som uppfattades som privat mat i olika frys- och kylutrymmen.
”Vi misstänker att personal eventuellt bor i lokalen”, skriver livsmedelsinspektören till Hanna Gustafsson, bygg- och miljöchef på kommunen.
Stängningen skulle enligt livsmedelsinspektörens rapport gälla tills verksamheten har åtgärdat de krav som ställs, bland annat grundlig rengöring av lokalen.
– Det var inga problem. Vi kunde öppna efter en halv dag, säger ägaren Jacky Voong när tidningen på måndagen den 18 november frågar om inspektionen och kravet att stänga.
”De hade tagit in extra personal och beställt en container för allt skräp och bråte. Vid 13-tiden hörde de av sig och när vi följde upp hade de rensat, städat och rengjort tillräckligt väl och vi tillät att de kunde öppna.”Livsmedelsinspektören
Livsmedelsinspektören igen:
– De hade tagit in extra personal och beställt en container för allt skräp och bråte. Vid 13-tiden hörde de av sig och när vi följde upp hade de rensat, städat och rengjort tillräckligt väl och vi tillät att de kunde öppna.
Bygg- och miljöchef Hanna Gustafsson säger att frågan om ifall någon bor i lokalen har lämnats till byggnadsinspektören som eventuellt kommer att göra en tillsyn.
– Utifrån vad som framkommer då får vi se om vi ska öppna ett tillsynsärende, säger Hanna Gustafsson.
Det kommer också att göras ännu en uppföljande inspektion.
– Det fanns flera saker att följa upp. Vi måste kontrollera så att de har rutiner som fungerar, säger livsmedelsinspektören.