Annons

Inget julbord för politikerna – ”Det beror på det ekonomiska läget”

Det blir varken fika på fullmäktige eller julbord för fullmäktiges politiker i Torsås. ”Det beror på ekonomiska läget med beslutet om inköpstopp” förklarade fullmäktiges ordförande Ann-Britt Mårtensson (S), som i stället utlovade kort bensträckare om mötet skulle dra ut på tiden.
Torsås • Publicerad måndag 19:58 • Uppdaterad tisdag 12:16
Inget fika och inget julbord för Torsås kommunfullmäktige. Hanna Grahn, sekreterare, Magnus Nilsen, (M), förste vice ordförande, Ann-Britt Mårtensson (S), kommunfullmäktiges ordförande, Fredrik Frisell, kommundirektör
Inget fika och inget julbord för Torsås kommunfullmäktige. Hanna Grahn, sekreterare, Magnus Nilsen, (M), förste vice ordförande, Ann-Britt Mårtensson (S), kommunfullmäktiges ordförande, Fredrik Frisell, kommundirektörFoto: Sofia Hedman

Efter det bistra beskedet inleddes måndagens fullmäktige mötet med en snäll debatt om hållbarhetsveckan. Janita Kirchbergs (SD) hade ställt en interpellationsfråga som bland annat handlade om kostnaden för hållbarhetsveckan och vilket mervärde veckan ger kommunen.

– Hållbarhetsveckan är ett sätt att sprida information kring de 17 globala hållbarhetsmålen och allt fler företag och föreningar är med och bidrar med olika inslag, svarade Henrik Nilsson Bokor (S), kommunstyrelsens ordförande.

Janita Kirchberg (SD)
Janita Kirchberg (SD)Foto: Sofia Hedman
Annons

Totalt har kommunen lagt 64 000 kronor på hushållsutskick med program. Enligt kommunalrådet tog Levafestivalen ”en hel del tid för kommunens personal att samordna”. Personalkostnaden specificerades däremot inte, utan ingår enligt kommunalrådet i utvecklingsavdelningens uppdrag.

”I den enkät som medverkande utställare på Levafestivalen och Pepdagen svarat på fick dagen ett samlat mycket gott omdöme där samtliga vill att detta ska bli ett återkommande evenemang.”
Henrik Nilssom Bokor (S), kommunalråd

Henrik Nilsson Bokor sa att att hållbarhetsveckan och Levafestivalen bidrar till att marknadsföra Torsås kommun, och att detta gynnar inflyttning och turism såväl som kommunens invånare. Han anser också att samverkan mellan kommunen och näringslivets stärkts.

– Levafestivalen var mycket välbesökt. Parkeringarna var fulla och det var nog 1000-1500 besökare.

Mervärdet menar Henrik Nilsson Bokor är ganska självklart med ökad kunskap om Agenda 2030, ökad försäljning för företagen och bra samverkan.

– I den enkät som medverkande utställare på Levafestivalen och Pepdagen svarat på fick dagen ett samlat mycket gott omdöme där samtliga vill att detta ska bli ett återkommande evenemang. När det gäller målen i agenda 2030, så har vi väl inte nått något mål, men vi jobbar mot många. Och vi bygger sammanhållning i kommunen. Jag har nog aldrig mött så många glada miner, positiva tillrop och god stämning som när jag var där.

Henrik Nilsson Bokor (S), kommunstyrelsens ordförande och kommunalråd i Torsås.
Henrik Nilsson Bokor (S), kommunstyrelsens ordförande och kommunalråd i Torsås.Foto: Sofia Hedman

Hernik Nilsson Bokor fick applåder för sitt svar, och även Janita Kirchberg var imponerad av svaret.

– Här är vi överens. Jag gillar speciellt ett ord: sammanhållning. Och att det gjorts en utvärdering är jag glad över. Det borde vi göra på alla liknande evenemang.

Janita Kirchberg efterlyste bara en sak: mer marknadsföring utanför kommunen, för att locka turism och inflyttning.

Kommunfullmäktige skulle egentligen ha beslutat om nästa års budget. Men allt för stor osäkerhet kring ökade kostnader för räntor och pensioner gjorde att kommunledningen beslutade att skjuta upp budgetbeslutet till december. Däremot måste fullmäktige ta beslut om skattesats i november, och det gjorde Torsåspolitikerna också. Beslutet att behålla samma skattesats som 2024 var enhälligt.

Fjärrvärmetaxan höjs extra mycket för industrier.
Fjärrvärmetaxan höjs extra mycket för industrier.Foto: Sofia Hedman

Kommunen beslutade också om nästa års taxor och avgifter, och här blev det höjningar på flera områden (se faktaruta).

Annons

Mötet, som innehöll 26 punkter på dagordningen, varade en dryg timme, så någon bensträckare behövdes inte, konstaterade Ann-Britt Mårtensson innan hon avslutade mötet.

Det blir dyrare att hyra Torsås sporthall från 2025.
Det blir dyrare att hyra Torsås sporthall från 2025.Foto: Sofia Hedman
Fakta

Nya taxor

Kommunen höjer ett antal avgifter från 2025. Här är några exempel:

Lokalhyror: Hyresavgiften Sporthallar höjs med 5,2 procent

A-hallen, C-hallen: privat: 275 kr per timme, föreningar: 100 kr per timme.

B-hallen, Torskolans gymnastiksal: privat: 130 kr per timme, föreningar: 60 kr per timme

D-hallen: privat: 120 kr per timme, föreningar: 60 kr per timme.

Övriga gymnastiksalar: privat: 100 kr per timme, föreningar: 50 kr per timme.

Bergkvara matsal: privat: 235 kr per timme, förening 175 kr per timme.

Båtplatstaxa: höjs med 5 procent och kommer att ligga mellan 518,75 och 3262,50 beroende på bryggplats.

Torghandelstaxa: höjs med 2,5 procent.

Avgift för kopiering höjs med mellan 2 och 5 kronor per kopia.

Fjärrvärme Villakunder: Höjs med 3 procent, ny taxa: 119,02 öre per kWh plus fast avgift på 2099 kr per år.

Färrvärme Företag/Lokaler: Höjs med 4 procent, 98,06 öre per kWh plus moms.

Fjärrvärme Industri: Höjs med 20 procent, ny taxa: 94 öre per kWh plus moms.

Den stora höjningens för industri görs för att alla kunder ska ligga jämnare i pris.

Taxan för VA höjs inte under 2025

Sofia HedmanSkicka e-post
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons