Annons

Dråpslag för de boende – socialnämnd slutar betala för gemensam lokal

Bovärdarna är borta sedan länge och nu vill socialnämnden helt ta sin hand från trygghetsboende på Badhusgatan. På så vis kan nämnden spara över 100 000 kronor. ”Det här har vi inte hört ett knyst om.”
Torsås • Publicerad onsdag 13:17 • Uppdaterad onsdag 15:31
Trygghetsboendet på Badhusgatan i Torsås invigdes 2015.
Trygghetsboendet på Badhusgatan i Torsås invigdes 2015.Foto: Leif Pettersson

Ett trygghetsboendet måste ha en gemensamhetslokal och socialförvaltningen har både stått för kostnad och aktiviteter. Aktiviteterna slutade man med vi pandemin och nu ska socialnämnden sluta betala lokalhyran. Johanna Hallström, omsorgschef förklarar i ett mejl varför:

”Då lägenheten inte är anpassad för målgruppen ur ett tillgänglighetsperspektiv har socialförvaltningen ingen avsikt att bedriva träffpunktsverksamhet i lägenheten fortsättningsvis. Utöver det har socialnämnden ingen möjlighet att subventionera det kommunala bostadsbolagets trygghetsboende.”

Annons

Siv Eriksson har bott i trygghetsboendet sedan 2020 och har numera ansvaret för aktiviteterna.

– Lokalen är jätteviktig för dem som bor här. Vi rör på oss och, vi träffas och umgås. Utan den lokalen skulle många bli väldigt ensamma, säger Siv.

På socialnämnden den 14 november finns förslag att avsluta den tidigare överenskommelsen om att betala hyran för lokalen, och på så vis spara in hyreskostnaden. Vad som står i överenskommelsen eller vem den är fattad med är svårt att få fram.

Rudi Klemme Nielsen, representant för SPF i kommunala pensionärsrådet använder den gemensamma lokalen i trygghetsboendet på Badhusgatan 5A för att tillsammans med bland andra Elsie Ludwig och Eva Björkman diskutera ärenden som ska tas upp på kommunala pensionärsrådet.
Rudi Klemme Nielsen, representant för SPF i kommunala pensionärsrådet använder den gemensamma lokalen i trygghetsboendet på Badhusgatan 5A för att tillsammans med bland andra Elsie Ludwig och Eva Björkman diskutera ärenden som ska tas upp på kommunala pensionärsrådet.Foto: Sofia Hedman

”Detta är ny information för mig så jag måste informera mig om vad som är på gång”, skriver Stefan Sandgren, vd på Torsås Bostads AB när vi frågar hur överenskommelsen ser ut och vad som ska hända med lokalen om socialnämnden slutar att betala hyran.

Överenskommelsen fattades 2015, och enligt Johanna Hallström ska den bestå i ett mejl där dåvarande socialchef skriver till dåvarande vd på TBAB att det ska bedrivas träffpunktsverksamhet i lägenheten. Mejlet finns inte i kommunens digitala diarium.

”Lokalen är inte bara viktig för de som bor här på trygghetsboendet. Det är också är viktigt att vi i pensionärsorganisationerna har en lokal där vi kan ha den här typen av möten.”
Rudi Klemme Nielsen, SPF

Lokalen används bland annat av Röda korset, Demensförbundet, bokcirklar och kommunens pensionärsorganisationer. När Barometern besöker trygghetslokalen, har Rudi Klemme Nielsen, SPF:s representant i kommunala pensionärsrådet, möte med några pensionärer för att diskutera ärenden inför nästa KPR.

– Det är inte första gången som socialnämnden velat dra sig ur. Den här lokalen behövs för många syften. Vi kommer absolut att ta upp det här på KPR, säger Rudi Klemme Nielsen.

Siv Eriksson har inte hört ett ord om att socialnämnden ska sluta betala.

– Det har vi inte hört ett knyst om. Utan lokal är det inget trygghetsboende. Då kan barnfamiljer eller vem som helst flytta in. Det känns inte alls bra. Alla här har ju flyttat in på premissen att det är ett trygghetsboende.

Torsås

Trygghetsboende

Trygghetsbostäder är en boendeform som har tillkommit för att ge äldre som önskar det tillgång till större gemenskap och mer trygghet.

Det är en så kallad mellanboendeform som överbryggar glappet mellan vanligt boende och särskilda boenden med heldygnsomsorg (SÄBO).

För att flytta in i en trygghetsbostad krävs inget biståndsbeslut enligt socialtjänstlagen.

Det ska finnas utrymmen för de boendes måltider, samvaro, hobby och rekreation som främjar gemenskap och trygghet.

I eller i anslutning till bostadslägenheterna och de gemensamma utrymmena ska det antingen finnas daglig personal som på olika sätt kan stödja de boende under vissa angivna tider, eller tillgång till andra gemensamma tjänster.

Källa: Boverket

Sofia HedmanSkicka e-post
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons