Så är livet som NHL-scout: ”Kan tjäna ganska bra”
Nybro Vikings hade finbesök från Philadelphia Flyers när de tog emot Djurgården nyligen.
Barometern-OT fick ett exklusivt snack med Europachefen Joakim Grundberg om livet som scout.
– Det är sällan färre än 200 matcher på en säsong, säger 45-åringen från Örnsköldsvik.
ISHOCKEY • Publicerad 6 november 2024 • Uppdaterad 7 november 2024

Närmare 15 scouter från en rad olika NHL-organisationer var på plats i Liljas arena när Nybro Vikings tog emot mesta mästarna Djurgården. Vem alla dreglade efter är ingen direkt hemlighet.

Victor Eklund, i folkmun kallad för ”mini-Fimpen”, son till förre Djurgårdsprofilen, tillika medieprofilen Christian ”Fimpen” Eklund, och bror till San Jose Sharks William Eklund, spås bli nästa svenska NHL-stjärna.

Annons

Nästa sommar förväntas han gå högt i draften, vilket var en stor anledning till att en hel skock med scouter tagit sig till Nybro. Barometern-OT fick en exklusiv pratstund med Philadelphia Flyers Europachef, Joakim Grundberg, om livet som scout och bilden av Hockeyallsvenskan som helhet.

– Jag leder vår grupp och team som kartlägger unga spelare som är aktuella för draften, men även spelare som är draftade av andra lag. Sedan finns det ju äldre spelare som kan bli aktuella också, säger Grundberg, som även sitter med i Modos sportsliga styrelse, och fortsätter:

– Jag började som scout 2013 och har hållit på i elva–tolv år nu, sedan har jag varit ansvarig i sex år. Gillar du hockey kan du inte klaga, men man är borta mycket också.

Hur många hotellnätter blir det per säsong?

– Jag har säkert en bra bit över 100 nätter på hotell, men gillar man hockey kan man inte klaga. Det är häftigt att få betalt för att kolla på hockey – en förmån.

Hur blir man NHL-scout?

– Det finns många olika vägar dit, för min del har jag en bakgrund i och med att jag spelade hockey i Modo som ungdom och junior. När vi bodde i Stockholm fick jag frågan om jag kunde hjälpa till att kartlägga Hockeyallsvenskan, vilket var en sidogrej utöver mitt vanliga jobb. Sedan skulle Philadelphia anställa någon och mitt namn dök upp i sammanhanget. Vissa är gamla spelare och det finns väldigt olika bakgrunder. I dag är det 32 NHL-lag och alla har minst en svenska scout.

Vad tjänar man?

– Det är jättesvårt att säga, men man kan tjäna ganska bra om man varit med länge och har ansvar. Många kommer in på deltid och har det som en sidogrej och då är det ganska svårt att försörja sig på det. Det är en bra svensk lön – men inga astronomiska summor.

IKO-produkten Olle Lycksell är en kille som Joakim Grundberg har koll på.
IKO-produkten Olle Lycksell är en kille som Joakim Grundberg har koll på.Foto: Jeffrey T. Barnes

Just Flyers har under åren draftad och tagit in en rad svenska spelare – däribland IKO-produkten Olle Lycksell, som så sent som i fjol gjorde NHL-matcher, men också Västervikskillen Emil Andrae, som även han har ett förflutet i Be-Ge Hockey Center. Nu är Nybros Alex Čiernik draftad av klubben och en spelare som de har koll på av förklarliga skäl.

Lycksell har nyligen varit uppsatt på waivers, vilket innebär att andra NHL-lag har 24 timmar på sig att plocka upp dem. Om ingen gör det, väntar spel i farmarlaget.

– Det är beroende på ålder och om man spelar på sitt första kontrakt. Olle tog inte plats i vårt lag efter camperna och skulle skickas ner i farmarlaget. I och med att han är i den åldern han är med sitt kontrakt var han tvungen att passera waivers. Får vi en skada kan han vara näst på tur, det är ett levande dokument, fortsätter Grundberg.

Hur ser du på Alex Čierniks start i Nybro?

– Han har fått en positiv start och det känns som att han har utvecklat områden som varit viktiga; arbetsvanor utan puck, detaljer i defensiven. Han har någonstans börjat förstå att det börjar med jobbet där, men man kan ändå skapa offensivt. Han är en offensiv spelare som ska producera och det har han gjort så här långt. Jag vet att han trivs jättebra i Nybro och är nöjd med allting.

Alex Ciernik har fått en bra start på säsongen i Nybro Vikings.
Alex Ciernik har fått en bra start på säsongen i Nybro Vikings.Foto: ANDREAS SANDSTRÖM

Hur många hockeymatcher ser du på en säsong?

– Jag brukar säga att 200 är ett bra riktmärke, det är sällan färre. Det brukar allt från 200 till 240 beroende på turneringar och sådant. Det är matcher på plats, sedan är de på video utöver det också.

Vad ser man på plats som man inte kan se framför tv?

– TV följer i regel pucken, på plats ser man får man en bild av hela arenan på ett helt annat sätt. Du får en annan uppfattning kring kroppsspråk, hur man interagerar med tränare, domare och motspelare. Video är bra och du kan se mycket där också – men det är svårt att slå intrycken du får genom att vara på plats. Tänk om du ska köpa en soffa, den vill du sitta i, känna på, kolla på. Det kanske är en halvdålig jämförelse, men det är rätt stor skillnad. Du lär också känna spelare genom att vara på plats, sedan kan man följa spelare på video också.

Vad har ni för bild av svensk hockey generellt?

– Jättebra skulle jag säga. Jag håller med om att det är världens bästa andraliga. Det är en väldigt bra liga för unga spelare i och med att SHL är så bra. Allsvenskan är en jättebra plats för unga talangfulla spelare, man ser vilket intresset det är kring de stora lagen.

Fakta är att det finns spelare från Hockeyallsvenskan som skrivit NHL-kontrakt de senaste säsongerna. Två exempel är målvakterna Waltteri Ignatjew (Mora) samt Södertäljes Nikita Tolopilo som bägge två lyckades skriva, i sammanhanget, lukrativa NHL-avtal med Calgary Flames respektive Vancouver Canucks.

– Det händer ju och det säger en del om kvaliteten om man blir föremål för NHL. Det kan man inte säga om de andra andraligorna i Europa. Jag tror säkert att topplagen i Hockeyallsvenskan skulle kunna mäta sig i finska Liiga till exempel.

Tröttnar du aldrig på ditt jobb?

– Det är väl som med alla jobb, att det kan slita på en ibland, framför allt resorna. Man är borta två veckor i stöten och det kan vara slitsamt, men samtidigt är det åtta månader om året och du får mycket tid däremellan, där det är mer flexibelt och ledigt, säger Joakim Grundberg på ett tåg någonstans på väg till nästa arena.

Jesper HallbergSkicka e-post
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.