Annons

Norsk superarena och Vida i Växjö inspirerar – då kan en ny hockeyarena stå klar i Oskarshamn

Ny arena eller inte?
Arenafrågan i Oskarshamn rullar på, om än i kulisserna.
Arkitektfirma är anlitad och referens- och styrgrupper tillsatta.
Därtill sneglas det mot andra arenor – framför allt Vida Arena i Växjö och en norsk superarena.
– Det är bra att titta på goda exempel.
Oskarshamn • Publicerad 30 augusti 2023
Jordal Amfi i Oslo är en av de mest omtalade nya arenorna i Europa.
Jordal Amfi i Oslo är en av de mest omtalade nya arenorna i Europa.Foto: Tor Erik Schrøder

Tidsplanen har tidigare varit att kommundirektören Henrik Andersson ska kunna lämna över en så kallad programhandling till politikerna vid kommunfullmäktigemötet i december.

Så blir det sannolikt inte.

Annons

– Politiken är väldigt angelägna om vad det kommer att kosta. Jag har sagt att vi nog behöver någon eller några månader in på 2024 för ha ett så bra beslutsunderlag som krävs. Februari eller mars, skulle jag tippa, säger Henrik Andersson.

En programhandling består av allt väsentligt som politikerna behöver för att kunna besluta om det ska bli någon ny arena eller inte: hur arenan ska se ut, vad den ska innehålla, vilka nödvändiga markarbeten som ska till och vad arenan kan komma att kosta. Dessutom behöver vissa sidoprojekt presenteras, som ny rackethall i Ernemar, ombyggnader i Be–Ge Hockey Center, inverkan av andra hyresgäster, investeringskostnad, drift, ägandeförhållanden och finansiering bland mycket annat.

Detta för att ge en ungefärlig prislapp och finansieringsmodell på hela projektet.

Vida Arena i Växjö är en arena det sneglas på från Oskarshamnshåll.
Vida Arena i Växjö är en arena det sneglas på från Oskarshamnshåll.Foto: JONAS LJUNGDAHL

En vital del i processen var att tillsätta en arkitektfirma. Något som nu är gjort. Det blir Atrio Arkitekter i Kalmar som ska designa Oskarshamns nya arena.

Bland mycket annat ligger firman bakom de nya ”höghusen” på Norra kajen i Oskarshamn, Nybro Vikings hemmaarena Liljas Arena och Krusenstiernska teatern i Kalmar.

– Det är inte förrän man ritar och sätter kvadratmeter på plats som man både kan ta slutgiltigt beslut och få ett pris, säger Henrik Andersson.

Det är många aktörer involverade i arenaprocessen för tillfället. Ingenjörsfirman M. Gustafsson i Kalmar, med byggnadsingenjören Dan Isehav i spetsen, och nämnda Atrio Arkitekter är externt rekryterade. Därtill finns ett helt koppel olika referens- och styrgrupper.

Den politiska styrgruppen består av Andreas Erlandsson (S), Lucas Lodge (M), Anton Sejnehed (S), Leif Axelsson (SD) och Ingemar Lennartsson (KD). Socialnämndens ordförande Rolf Lindström (M) får inte vara med, eftersom han sitter i IKO:s styrelse.

Därutöver finns en politisk referensgrupp, där alla partier deltar, som utbyter information och har synpunkter.

Det finns också en arenaledningsgrupp på tjänstemannasidan, där bland andra Henrik Andersson, kommundirektör, Richard Bergquist, teknisk chef, Daniel Stenberg, fritidschef, och Kristina Erlandsson, samhällsbyggnadschef, ingår.

Annons

Ytterligare en referensgrupp är den med kommunala tjänstemän och representanter från IKO.

– Från IK:s sida är det framför allt ordföranden Johan Franzén, vice ordföranden Rasmus Olheden och klubbdirektören Johan Göransson som ingår.

– Man kan säga att man formar innehållet och platsen. Vilka är IK:s behov? Det var flera möten före sommaren och har varit möten även efter, vid det senaste var även arkitekten med. Processen har gått i gång på ett bra sätt. Det som sticker ut är att vi är ganska överens, det är inte många punkter där vi måste bestämma en riktning, utan vi har ungefär samma bild av behovet.

När kan en mer specifik ritning eller skiss bli officiell?

– Den är under bearbetning och behöver få ta sin tid. Jag skulle tippa att det finns en skiss ganska långt in på hösten.

Kommunalråden Lucas Lodge (M) och Andreas Erlandsson (S) tillsammans med kommundirektören Henrik Andersson (i mitten) på platsen där den nya arenan är tänkt att byggas.
Kommunalråden Lucas Lodge (M) och Andreas Erlandsson (S) tillsammans med kommundirektören Henrik Andersson (i mitten) på platsen där den nya arenan är tänkt att byggas.Foto: Roger Carlsson

Ett annat steg i processen är att ta intryck utifrån. IKO har tidigare varit runt och tittat på olika arenor i Sverige. Nu ska även tjänstemannaorganisationen få vidga vyerna.

Första stopp: Växjö Lakers hemmaborg Vida Arena. Den senaste SHL-arenan som byggts i Sverige.

– Ja, vi ska göra en gemensam studieresa med IK snart. Det är bra att titta på goda exempel och ha ett erfarenhetsutbyte. Vad man ska tänka på, hur de driftar och så vidare.

Ytterligare en arena som tilldrar sig intresse är omtalade arenan Jordal Amfi i Oslo. Arenan har blivit ryktbar både för sitt spektakulära utseende och att den är en av världens miljövänligaste arenor.

– Den är alldeles ny och påminner om den vi planerar i storlek. Dessutom är den också byggd i suterräng, vilket även skulle bli fallet i Oskarshamn. Det är intressant, kanske åker några och tittar på den också, säger Henrik Andersson.

Annons

Spektakulära Jordal Amfi blev både kraftigt fördyrad och försenad, men har också nominerats till internationella arkitektpriser. Den är nu tagen i drift och nyttjas av hockeylaget Vålerenga.

Jordal Amfi i Oslo från utsidan.
Jordal Amfi i Oslo från utsidan.Foto: Tor Erik Schrøder

En ny arena, om den ens blir av, ligger ganska långt fram i tiden. Behovet av ytterligare en isyta är akut. Finns det några tillfälliga lösningar i tankarna?

– Frågan är lyft mot politiken, men vi har en ekonomisk sits som är tuff. Den öppna isyta vi har är stängd för tillfället. Frågan ligger hos bildningsnämnden och utreds av Daniel Stenberg (fritidschefen) och hans gäng. De tittar på koncept för tillfälliga lösningar, men det kostar och är svårt att hitta plats.

Det alla undrar. Om allt går vägen och det blir en ny arena – när skulle den kunna stå klar?

– Det är mycket som spelar in och påverkar varandra, som bygglov och parallella projekt såsom racketcentret. Men vi har försökt sätta en målsättning tillsammans med klubben. Från början var förhoppningen hösten 2026, men det tror vi inte på. Med en forcerad, realistisk byggtid skulle IK kunna ta arenan i anspråk våren 2027 och börja spela i den hösten 2027.

Christian GustafssonSkicka e-post
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons