Annons

Häng med när Gustafsson och Hallberg punktmarkerar IKO i norr

SHL-säsongen går in i ett avgörande skede.
Då steppar Barometern-OT:s Jesper Hallberg och Christian Gustafsson upp bevakningen – och drar på Norrlandsturné.
– Vi är som ett underhållande, gift gammalt par, har vi fått höra, säger de och skrattar.
Ishockey • Publicerad 30 januari 2023 • Uppdaterad 3 februari 2023
IK Oskarshamn spelar uppe i Skellefteå på torsdag och i Luleå på lördag. Då är Christian Gustafsson och Jesper Hallberg på plats för att ge dig maximal läsning om lagets slutspelsjakt.
IK Oskarshamn spelar uppe i Skellefteå på torsdag och i Luleå på lördag. Då är Christian Gustafsson och Jesper Hallberg på plats för att ge dig maximal läsning om lagets slutspelsjakt.Foto: Arkivbilder

Veckans fyra sista dagar kommer duon verkligen att punktmarkera IK Oskarshamns fortsatta jakt på en plats i SM-slutspelet.

– Flyget lyfter från Kalmar 06.30 torsdag morgon med mellanlandning på Arlanda. Beräknad ankomst till Skellefteå 09.20. Sedan hemfärd från Luleå klockan 10.00 på söndag, rabblar Jesper Hallberg restiderna som ett rinnande vatten.

Annons

Däremellan ska två hockeymatcher bevakas på plats – plus så mycket annat.

Vad kan läsarna se fram emot att bjudas på för leverans från er?

– Vi försöker leva hockey och IK Oskarshamn när vi är i väg på sådana här roadtrips. Vi kommer vara på plats och rapportera från träningar, köra live på Instastory och så ska vi försöka träffa lite intressant folk som håller till uppe i norr. En annan tanke är en kortare daglig “Ickedickedoa – Norrland edition”-podd, berättar Barometern-OT:s strävsamma hockeyduo.

– Sedan kommer jag förutom att skriva krönikor även skriva dagbok, vilket blivit en liten tradition när vi är i väg. Där rapporteras det om allt från tre mot tre och powerplay till vad Jesper kan om Nils Ferlin, Kristdala socken och bob hund, tillägger Christian Gustafsson med ett snett leende.

Det brukar heta att bortaturnéer svetsar samman lagen – är det samma känsla för er som reportrar?

– Skulle snarare säga att det är ännu tydligare för oss. Man lär känna varandra ganska väl när man tillbringar timme in och timme ut i bilar, på flyg, i ishallar, på restauranger och hotellrum. Förra säsongen sa vår chef: “Det är främst inte för hockeyn man följer er när ni är i väg, utan för att ni är som ett underhållande, gift gammalt par”. Det ligger nog något i det. Vi har ofantligt kul när vi är på de här turnéerna och vi hoppas att det märks ända hem till good ol´ Döderhultsvik.

”När vi var i Karlstad i höstas vaknade jag av att Jesper, med en duns, ramlade ur sängen på Stadshotellet mitt i natten. Hans långa hår hängde som en gardin framför ansiktet och han frågade: “Var är jag?“. Något sådant hoppas jag få rapportera hem om.”
Christian Gustafsson

Vad ser ni fram emot mest?

– När vi var i Karlstad i höstas vaknade jag av att Jesper, med en duns, ramlade ur sängen på Stadshotellet mitt i natten. Hans långa hår hängde som en gardin framför ansiktet och han frågade: “Var är jag?“. Något sådant hoppas jag få rapportera hem om. Sedan har de tydligen en väldigt känd restaurang i Luleå som heter “Restaurang CG”. Det vore förstås tjänstefel att inte besöka den, säger Gustafsson.

– Jag hoppas att vi slipper sova i en 1,20-säng den här gången. Och så ser jag fram emot att vi ska åka buss mellan Skellefteå och Luleå. Det längtar jag nästan mest efter, svarar Hallberg.

SHL-kontraktet är, i praktiken, redan säkrat – hur många poäng till krävs för en slutspelsplats tror ni?

Annons

– Det brukar krävas mellan 65 och 70 för att nå topp tio, det bör de reda ut. Men jag tycker de ska gå hårt för att nå det “riktiga” slutspelet, det vill säga topp sex och gå direkt till kvartsfinal. Då krävs en bit över 80 poäng, 82 i fjol. Det blir tufft, men är inte omöjligt.

IK Oskarshamn har lyft rejält i SHL-tabellen efter jul. Här ger Christian Gustafsson och Jesper Hallberg sina teorier till varför.
IK Oskarshamn har lyft rejält i SHL-tabellen efter jul. Här ger Christian Gustafsson och Jesper Hallberg sina teorier till varför.Foto: Mikael Fritzon/TT

Till sist – hur förklarar ni IKO:s hysteriska form efter jul?

– Det är nästan enklare att i detalj förklara hur ett kärnkraftverk fungerar. Jag menar, att göra säsongens två kanske sämsta insatser och ligga näst sist veckan före jul, till att – hux flux – bara några veckor senare i praktiken ha säkrat kontraktet och vara landets hetaste hockeylag. Det är...svårförklarat. Men det har nog, som i så många andra sammanhang här i världen, med självförtroende att göra. De vann på annandagen, de vann uppe i Linköping och så rullade det, och rullar alltjämt, på, analyserar Gustafsson.

– Jag tror också att – vilket är lätt att säga med facit i hand – lugnet har gynnat IKO. Det har aldrig varit någon panik, en spelare in på backsidan (Rasmus Bengtsson), vilket har lyft laget också, säger Hallberg.

Jan BrunbySkicka e-post
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons