Annons

Guide: Damkronorna laddar för ännu ett VM

Säsongen började med VM – nu avslutas den med ännu ett.
Kanada siktar på ännu ett mästerskapsguld och Damkronorna ska ta nästa kliv efter höstens sjundeplats.
Här är det du behöver veta inför VM i Kanada.
Ishockey • Publicerad 5 april 2023
Damkronornas poängdrottning Hanna Olsson under VM i Danmark i augusti. Nu väntar ännu en VM-turnering, denna gång i Kanada. Arkivbild.
Damkronornas poängdrottning Hanna Olsson under VM i Danmark i augusti. Nu väntar ännu en VM-turnering, denna gång i Kanada. Arkivbild.Foto: Henning Bagger/Ritzau Scanpix/TT
Lagkaptenen Marie-Philip Poulin (29) och hennes Kanada är guldfavorit på hemmaplan i Brampton. Arkivbild.
Lagkaptenen Marie-Philip Poulin (29) och hennes Kanada är guldfavorit på hemmaplan i Brampton. Arkivbild.Foto: Jesse Johnston/AP/TT
Mira Jungåker.
Mira Jungåker.Foto: Pontus Lundahl/TT

+ Så här avgörs det.

VM spelas i Brampton utanför Toronto den 5–17 april.

Annons

Tio lag deltar där de fem seedade spelar i grupp A och resterande i grupp B.

Samtliga fem lag från grupp A går vidare till kvartsfinal och de tre bästa från grupp B. De fyra kvartsfinalförlorarna spelar utslagsmatcher om femteplatsen som ger en plats i den seedade gruppen i nästa VM.

Grupp A: Kanada, USA, Tjeckien, Schweiz, Japan.

Grupp B: Finland, Sverige, Ungern, Tyskland, Frankrike.

+ Då spelar Sverige.

6 april: Tyskland (17.00), 8 april: Ungern (17.00), 9 april: Finland (17.00), 11 april: Frankrike (21.00).

Kvartsfinalerna spelas 13 och 14 april, semifinalerna 15 april, bronsmatchen 16 april och finalen natten till den 17 april.

SVT sänder samtliga Sveriges matcher samt semifinaler och medaljmatcher.

+ Varför spelas VM igen?

VM i Danmark i månadsskiftet augusti-september tillhörde egentligen säsongen 2021-22 och det var första gången VM på damsidan spelades ett OS-år. Denna VM-turnering är den ordinarie denna säsong.

Annons

+ Kanada guldfavorit.

Kanada är regerande mästare och har tagit över från USA (fem raka VM-guld mellan 2013 och 2019). "Lönnlöven" tog VM-guld både 2021 och 2022 och vann dessutom OS-guldet i Peking i februari i fjol.

Kanada och USA har mötts i 20 av 21 VM-finaler i historien. 2019 tog sig Finland till final på hemmaplan mot USA och var bara ett omdiskuterat bortdömt mål i förlängningen från guldet som USA vann i straffläggning.

+ Har Sverige medaljchans?

Nja, det blir nog tufft. Då gäller det att vinna gruppen för att undvika kolosserna Kanada och USA i kvartsfinal. För att ta hem gruppsegern måste OS-bronsmedaljören Finland besegras – inte omöjligt, men väldigt svårt. Finländskorna spelar i grupp B efter en dålig turnering i Danmark där laget föll i kvartsfinal mot Tjeckien och sedan i placeringsmatch mot Japan.

Damkronorna skulle egentligen ha spelat B-VM förra säsongen, men fick en friplats i A-VM i Danmark sedan Ryssland stängts av från internationellt spel på grund av kriget i Ukraina.

Där blev laget sjua efter att ha förlorat i kvartsfinalen mot Kanada och sedan en placeringsmatch mot Japan.

Senast Sverige tog en VM-medalj var 2007 då det blev brons.

+ Ungt och gammalt i Damkronorna.

Förbundskaptenen Ulf Lundberg har blandat rutin med talang i truppen där sju spelare är VM-debutanter.

Annons

Tre spelare är hämtade från U18-landslaget som tog silver i hemma-VM i Östersund i januari – HV-backen Mira Jungåker, 17 år, och 16-åriga forwardsspelarna Hilda Svensson, HV71, och Ebba Hedqvist, Modo.

Jungåker VM-debuterade redan i Danmark och gjorde då stor succé.

Bland veteranerna märks målvakten Sara Grahn, 34, 29-åriga backarna Josefine Holmgren och Anna Kjellbin samt forwardsspelarna Fanny Rask, 31, och Lisa Johansson, 30.

Hanna Olsson, Frölunda, tillhör landslagets förgrundsfigurer och blev bästa målskytt och poängplockare i Danmark med fem mål och åtta poäng på sex matcher.

Däremot saknas Michelle Löwenhielm, lagkapten i senaste VM, av personliga skäl.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons