Annons

Christian Gustafsson: Christian Gustafsson: En fråga som kommer påverka generationer – låt oss folkomrösta om arenan

Arenafrågan är en av de största i Oskarshamns historia.
En fråga som kommer påverka generationer, som kommunalrådet nyligen sa.
Då är det rimligt att vi som ska nyttja, vi som ska betala får vara med och bestämma.
Låt en lokal, kommunal folkomröstning avgöra – eller åtminstone vägleda – om det ska byggas om eller byggas nytt.
Christian GustafssonSkicka e-post
KRÖNIKA • Publicerad 20 oktober 2021
Christian Gustafsson
Detta är en personligt skriven text i Barometern Oskarshamns-Tidningen. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.

Jag vet inte hur många artiklar och krönikor jag plitat ner i arenafrågan vid det här laget. Många är det.

Det är en stor, abstrakt och alltjämt tämligen ogreppbar fråga. Vad kommer det att kosta skattebetalarna, vad kan Be-Ge Hockey Center användas till om det blir nybygge, finns det alternativ finansieringsmodeller, hur mycket är näringslivet berett att kliva in och så vidare och så vidare.

Annons

Av den orsaken är det knivigt att än så länge ha en tvärsäker uppfattning i ämnet. Det finns ett gäng parametrar att ta hänsyn till.

Det handlar i grunden om att endera snofsa till Be-Ge Hockey Center (3 275 åskådare) för mycket pengar eller att bygga nytt (4 500 åskådare) för jättemycket pengar.

För- och nackdelar finns med båda alternativen. Att lappa befintlig har pluset att det blir billigare och att arenan fortsätter ligga extremcentralt.

En ny evenemangsarena med en vidhängande arenastadsdel skulle på alla sätt öppna nya möjligheter för Oskarshamn som stad och kunna vara en katalysator för kommunens utveckling över tid, men det skulle också medföra väsentligt högre kostnader

Enligt kommunens beräkningar landar kostnaden för en ny evenemangsarena på mellan 24,2 och 27 miljoner om året. Jämfört med de 6,1 miljoner som Be-Ge Hockey Center kostar i dag.

• • •

Under hösten utreder kommunen – under ledning av avgående kommundirektören Rolf Persson – arenafrågan på längden och tvären och korsen och tvärsen. Allt dissekeras. Utredning på utredning. Från hur andra kommuner gör, till trafiksituation, placering, andra evenemang och så vidare. I månadsskiftet november/december ska Persson & Co lämna över sina kompendier med resultat och underlag till politikerna.

Då ska det finnas två alternativ att ta ställning till.

Den 14 december hålls årets sista KS, det vill säga kommunstyrelse. Det låter i mina öron som kort om tid för att fatta ett beslut av den här digniteten, även om det är just det som kommunalrådet Andreas Erlandsson mer eller mindre har lovat.

Han har sagt att han vill ha ett beslut i frågan under året och 14 december är i så fall sista chansen.

Annons

• • •

Jag vet att IKO ligger på för ett snabbt beslut. För mig är det emellertid inte vitalt att få ett (förhastat?) beslut redan i december, bara för att.

Ett bättre sätt, ur alla demokratiska abrovinker, vore att låta folket, invånarna, skattebetalarna – det vill säga vi som ska stå för kalaset, vi som ska nyttja arenan – får bestämma hur vi vill ha det.

Rolf Persson sa nyligen i OT: "Det här kommer koka ner till pengar. Som allt annat. Det handlar om prioriteringar och det är politikens uppdrag att göra dem.”

Jag undrar om politikerna och partierna i fråga är byxade att ta ett sådant omfångsrikt beslut redan i december?

• • •

Låt i stället folket få bestämma. Ge invånarna ett knappt år på sig att sätta sig in i frågan. Så här mycket kommer det att kosta, det här är alternativen, svart på vitt.

Håll en lokal, kommunal folkomröstning i frågan i samband med valet 2022.

Det skulle inte innebära några väsentliga merkostnader, jämfört med att hålla en kommunal folkomröstning när det inte är val.

Kommunala folkomröstningar är vid varje tillfälle enbart rådgivande, men det skulle ge politikerna ett beslutsunderlag att luta huvudena mot. En distinkt indikation vad folk vill.

Annons

Blir det, hypotetiskt, 60-40 mot ny arena, så skulle politikerna relativt tryggt kunna säga att: "Vi upprustar befintlig arena, det finns inget folkligt stöd för en ny arena".

Och vice versa.

Vill majoriteten ha en ny arena att sätta staden på kartan med, ja, då blir det relativt enkelt att motivera beslutet och den individuella skattemerkostnaden.

Lokala folkomröstningar är inte vanliga, men det här är en av de största frågorna som legat på Oskarshamnspolitikernas bord, ja, banne mig någonsin.

Jag ser bara vinster med att folkomrösta om saken.

Därtill tror jag att många politiker skulle välkomna en folklig, vägledande hand.

Jag är nämligen ganska säker på att många av partierna är villrådiga inför hur den här frågan ska hanteras, vad de ska tycka.

Vad vill folk?

• • •

Det som talar emot att ta med frågan in i valet är väl att socialdemokraterna – som styrt i Oskarshamn sedan demokratiska val inrättades – inte på något vis i världen vill ha med sig det här ärendet in i en valrörelse.

Annons

Kommunalrådet Andreas Erlandsson är livrädd att den här publika, populistvänliga spörsmålet ska "kapas" och bli ett tungt slagträ i valdebatten.

• • •

En folkomröstning kan väckas av ett folkinitiativ, men också av enskilda partier, om det finns en politisk majoritet för det.

Det här är också en fråga som – till skillnad från exempelvis en omröstning om ett äldreboende i Misterhult – skulle engagera väljarna att gå till valurnorna. Jag ska inte spekulera i röstdeltagande, men en arenaomröstning i samband med "det riktiga" valet i september 2022 skulle garanterat få mången oskarshamnare på fötter.

Arenafrågan är – eller skulle åtminstone bli vi om det landar i en ny evenemangsarena – en av de största frågorna i Oskarshamns historia.

"Arenafrågan handlar om mycket pengar och är en komplex fråga som kommer påverka generationer", sa kommunalrådet i början av året.

En delikat fråga. En dyr fråga.

Ett vägval för framtiden.

Då är det också rimligt att folket – vi som ska nyttja, vi som ska betala – får vara med och bestämma.

Annons
Annons
Annons
Annons