Annons

Närproducerat – en bluff

Matens etiska konsekvenser är ofta på tapeten numera. Försäljningen av ekologisk mat ökar, och allt fler blir vegetarianer och veganer – i dag är siffran uppe i tio procent. Vi vill äta nyttigt, miljövänligt och inte bidra till djurens lidande.
Nyheter • Publicerad 28 juli 2014

Så långt allt väl. Men mitt i detta har ett annat begrepp seglat upp, som inte har en alls lika tydlig innebörd som ekologiskt eller vegetariskt: det svårfångade men omhuldade närproducerat.

Fundera ett ögonblick på vad som ryms i ordet närproducerat. Det är positivt laddat – men med vad? Antagligen associerar du till småskaligt, miljövänligt, djur som betar på gröna ängar, kanske en engagerad familj med egen gårdsbutik. Inget av det här har någonting med närproducerat att göra. Frågan är om begreppet överhuvudtaget har någon innebörd.

Annons

Djurlidande och miljö­förstöring sker både nära och långt bort. Är det bättre för att det är nära? Alla lantbruk är nära någon, så det finns inte ett enda som inte kan räknas som närproducerat. En gårdsbutik är varken ett krav för närprodu­cerat eller en garanti för någonting alls. Det är bara en butik på en gård.

Häromdagen såg jag att företaget Ingelsta Kalkon omnämndes på en hemsida om ekologisk mat. Jag hajade till eftersom kalkonuppfödning är något av det minst ekologiska, och mest djurvidriga, som finns. En närmare undersökning visade att hemsidan inte bara rekommenderade ekologisk mat, utan även närproducerad. Så det var alltså därför Ingelsta fanns med – för att de har grannar?

Men transporterna då, kanske någon invänder. Vi sparar väl körda mil på närproducerat? Då är frågan: Vad är det som ska vara nära? Slakteriet eller styckningsanläggningen? Kläckeriet eller kycklingfarmen? Mejeriet eller mjölkgården? Foderfabriken eller centrallagret? De flesta lantbruksprodukter transporteras många gånger innan de når butiken. Att alla steg i kedjan ska ligga nära just din butik är inte särskilt troligt, och framför allt ingenting som garanteras av att slutprodukten kallas närproducerad.

Vurmen kring det här tomma begreppet kan vara det bästa som hänt den svenska lantbrukslobbyn på länge. Alla uppfödningar och slakterier kan plötsligt luta sig helt mot att de befinner sig någorlunda nära en eller annan livsmedels­butik. Det räcker långt bara att de finns i Sverige.

Svenska djur som stängts in i svenska burar, injicerats med svensk antibiotika och stympats med svenska skalpeller.

Lena Lindström

Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons