Annons

Historiska byggnader från olika tidsepoker

Nyheter • Publicerad 12 april 2005
Kristineberg 1965?1975
Carl Bloom: En del av miljonprogrammet, ett välplanerat modernt bostadsområde med separerad bil- och gångtrafik. Husen var montagebyggen med fasadskikt av dansk sjösten. Området förnyades under 1990-talet med ett gott resultat.
Thomas Gren: 1954 köpte Oskarshamnområdet av Kristinebergs gård. Det betydde mycket för den framtida kärnkraftsetableringen i Oskarshamn.
Kristineberg är ett ganska fint bostadsområde om man jämför med miljonprogramsområden i andra städer.
Kristineberg 1965?1975 Carl Bloom: En del av miljonprogrammet, ett välplanerat modernt bostadsområde med separerad bil- och gångtrafik. Husen var montagebyggen med fasadskikt av dansk sjösten. Området förnyades under 1990-talet med ett gott resultat. Thomas Gren: 1954 köpte Oskarshamnområdet av Kristinebergs gård. Det betydde mycket för den framtida kärnkraftsetableringen i Oskarshamn. Kristineberg är ett ganska fint bostadsområde om man jämför med miljonprogramsområden i andra städer.Foto: 
Saft AB 1910
Carl Bloom: Fin industriarkitektur från början av 1900-talet. Byggdes i tegel med klassisk stil från 1920-talet med flera tillägg fram till våra dagar. Kontorstillbyggnaden från 1960-talet borde kanske rivas för att återställa den ursprungliga byggnaden.
Thomas Gren: Saft flyttades från Fliseryd till Oskarshamn efter att företaget fick köpa mark till en låg kostnad. Safts grundare Waldemar Jungner uppfann nickel-järnbatteriet och fick patent på det. När huvudkontoret flyttades till Oskarshamn i mitten av 1960-talet, byggdes en kontorsvåning ovanpå den gamla tegelbyggnaden.
Saft AB 1910 Carl Bloom: Fin industriarkitektur från början av 1900-talet. Byggdes i tegel med klassisk stil från 1920-talet med flera tillägg fram till våra dagar. Kontorstillbyggnaden från 1960-talet borde kanske rivas för att återställa den ursprungliga byggnaden. Thomas Gren: Saft flyttades från Fliseryd till Oskarshamn efter att företaget fick köpa mark till en låg kostnad. Safts grundare Waldemar Jungner uppfann nickel-järnbatteriet och fick patent på det. När huvudkontoret flyttades till Oskarshamn i mitten av 1960-talet, byggdes en kontorsvåning ovanpå den gamla tegelbyggnaden.Foto: 
Innetorget Flanaden 1994
Carl Bloom: Lyckat exempel på en övertäckt gågata i stadens centrum. Utföringen är ett resultat av en arkitekttävling som vanns av Peder Knutsson från Kalmar. Ljussättningen ger ett fint ljus på gågatan och åt fasaderna. Har blivit något av oskarshamnarnas vardagsrum.
Thomas Gren: Gatan hette tidigare Postmästaregatan, men gjordes om till gågata och fick namnet Flanaden. Förr fanns mängder med butiker, bland annat biografen Palladium, polisstation, bageri och Köttbesiktningsbyrån. Senare byggdes NU-varuhuset med en leksaksaffär. Nu är det omgjort till galleri.
Innetorget Flanaden 1994 Carl Bloom: Lyckat exempel på en övertäckt gågata i stadens centrum. Utföringen är ett resultat av en arkitekttävling som vanns av Peder Knutsson från Kalmar. Ljussättningen ger ett fint ljus på gågatan och åt fasaderna. Har blivit något av oskarshamnarnas vardagsrum. Thomas Gren: Gatan hette tidigare Postmästaregatan, men gjordes om till gågata och fick namnet Flanaden. Förr fanns mängder med butiker, bland annat biografen Palladium, polisstation, bageri och Köttbesiktningsbyrån. Senare byggdes NU-varuhuset med en leksaksaffär. Nu är det omgjort till galleri.Foto: 
Kulturkvarteret Forum 1963 ? 1970
Carl Bloom: En tidstypisk arkitektur från 1960-talet med sina enkla lådformer, plana tak och upprepningar av fönster i fasaderna. Har gedigna material, rött fasadtagel, marmorgolv och kalksten. Kulturkvarteret med stadsteatern och stadsbiblioteket kan oskarshamnarna vara lyckliga åt.
Thomas Gren: Det är trist att man rev Oskarshamns gamla teater som uppfördes 1904. Den var känd i hela landet för sin akustik. Stadsbiblioteket och museidelen var färdig i slutet av 1970-talet. Tror att oskarshamnarna skulle varit mer lyckliga om man låtit gamla teatern varit kvar och byggt Folkets hus i kvarteret Pluto (Kappahl).
Kulturkvarteret Forum 1963 ? 1970 Carl Bloom: En tidstypisk arkitektur från 1960-talet med sina enkla lådformer, plana tak och upprepningar av fönster i fasaderna. Har gedigna material, rött fasadtagel, marmorgolv och kalksten. Kulturkvarteret med stadsteatern och stadsbiblioteket kan oskarshamnarna vara lyckliga åt. Thomas Gren: Det är trist att man rev Oskarshamns gamla teater som uppfördes 1904. Den var känd i hela landet för sin akustik. Stadsbiblioteket och museidelen var färdig i slutet av 1970-talet. Tror att oskarshamnarna skulle varit mer lyckliga om man låtit gamla teatern varit kvar och byggt Folkets hus i kvarteret Pluto (Kappahl).Foto: 
De gillar simhallen. Carl Bloom och Thomas Gren hoppas att simhallen får vara kvar i            sitt ursprungliga utförande. Foto: Roger Carlsson

Simhallen 1958
Carl Bloom: En fin och gedigen byggnad av dekorativ funktionalism. Man ansträngde sig att göra fönsteröppningarna till en balanserad enhet.
Entrén med sin enkla uppbyggnad kan liknas vid ett grekiskt tempel i modern form. Nya simhallen däremot, blir som att bada i en industrihall.
Thomas Gren: Har betytt otroligt mycket för Oskarshamn och Kalmar län. I början bussade man hit ungdomar från hela länet som skulle doppa sig i den stora 25-metersbassängen. Simhallen är otroligt mycket 50-tal och välbevarad. Länsmuseet vill att simhallen ska byggnadsminnesförklaras.
De gillar simhallen. Carl Bloom och Thomas Gren hoppas att simhallen får vara kvar i sitt ursprungliga utförande. Foto: Roger Carlsson Simhallen 1958 Carl Bloom: En fin och gedigen byggnad av dekorativ funktionalism. Man ansträngde sig att göra fönsteröppningarna till en balanserad enhet. Entrén med sin enkla uppbyggnad kan liknas vid ett grekiskt tempel i modern form. Nya simhallen däremot, blir som att bada i en industrihall. Thomas Gren: Har betytt otroligt mycket för Oskarshamn och Kalmar län. I början bussade man hit ungdomar från hela länet som skulle doppa sig i den stora 25-metersbassängen. Simhallen är otroligt mycket 50-tal och välbevarad. Länsmuseet vill att simhallen ska byggnadsminnesförklaras.Foto: 
Stadsparken 1874
Carl Bloom: Fint planerad efter dåtida europeiska mönster. Tanken var att ha en grön
lunga i den framväxande staden. För att förse
staden med plantor anlades flera växthus.
I dag är stadsparken i stort som på 1800-talet men man har gjort intrång på stora delar med bland annat simhall, brandstation och tingshus.
Thomas Gren: Stadsparken var ett markområde
på tre mossar som Oskarshamn köpte in av Fredriksbergs herrgård. På en av mossarna byggdes kyrkogården. Mellan 1947 och 1955
byggdes hela 650 lägenheter i parken samt på
Terassvägen. Av någon anledning har Oskarshamn alltid gått bra under och efter
krigstider.
Stadsparken 1874 Carl Bloom: Fint planerad efter dåtida europeiska mönster. Tanken var att ha en grön lunga i den framväxande staden. För att förse staden med plantor anlades flera växthus. I dag är stadsparken i stort som på 1800-talet men man har gjort intrång på stora delar med bland annat simhall, brandstation och tingshus. Thomas Gren: Stadsparken var ett markområde på tre mossar som Oskarshamn köpte in av Fredriksbergs herrgård. På en av mossarna byggdes kyrkogården. Mellan 1947 och 1955 byggdes hela 650 lägenheter i parken samt på Terassvägen. Av någon anledning har Oskarshamn alltid gått bra under och efter krigstider.Foto: 
Oskarshamns varv (Oskarshamns mekaniska
verkstad) 1860-1967
Carl Bloom: Gedigna byggnader i tegel och
betong från olika tidsepoker. Kronan på verket är maskinhallen Verkstad 14 som är en sen funkisbyggnad. Det är en stor byggnad med stora linträbågar som takkonstruktion. Den stora bockkranen är en tillgång för stadens skyline och bör bevaras.
Thomas Gren: 1950 var det 700 anställda på
varvet, tio år senare hade varvet fördubblat
sin arbetsstyrka till 1 400 anställda. Det hela skedde tack vare expansionstiden, då man på varvet byggde flera stora fartyg, bland andra Atlantic Clipper och Pacific Clipper.
Oskarshamns varv (Oskarshamns mekaniska verkstad) 1860-1967 Carl Bloom: Gedigna byggnader i tegel och betong från olika tidsepoker. Kronan på verket är maskinhallen Verkstad 14 som är en sen funkisbyggnad. Det är en stor byggnad med stora linträbågar som takkonstruktion. Den stora bockkranen är en tillgång för stadens skyline och bör bevaras. Thomas Gren: 1950 var det 700 anställda på varvet, tio år senare hade varvet fördubblat sin arbetsstyrka till 1 400 anställda. Det hela skedde tack vare expansionstiden, då man på varvet byggde flera stora fartyg, bland andra Atlantic Clipper och Pacific Clipper.Foto: 
Elverket 1900
Carl Bloom: En väldigt fin exponerad
jugendstil, karaktäriseras av dekorativa valvbågar och skulpturala former. Oskarshamns
energi satsade mycket på modern arkitektur.
Thomas Gren: Industriexpansionen i området
gjorde att man bland annat behövde belysa
hamnen, spårområdet och hushåll. De
krävde energi som tillverkades i elverket. Bara efter några år var efterfrågan större än vad man kunde prestera. Då började man importera vattenkraft från Finsjö kraftstation. 1916 köpte Oskarshamn kraftstationen i Finsjö, vilken senare såldes vidare till Sydsvenska kraftaktiebolaget (nuvarande Sydkraft).
Elverket 1900 Carl Bloom: En väldigt fin exponerad jugendstil, karaktäriseras av dekorativa valvbågar och skulpturala former. Oskarshamns energi satsade mycket på modern arkitektur. Thomas Gren: Industriexpansionen i området gjorde att man bland annat behövde belysa hamnen, spårområdet och hushåll. De krävde energi som tillverkades i elverket. Bara efter några år var efterfrågan större än vad man kunde prestera. Då började man importera vattenkraft från Finsjö kraftstation. 1916 köpte Oskarshamn kraftstationen i Finsjö, vilken senare såldes vidare till Sydsvenska kraftaktiebolaget (nuvarande Sydkraft).Foto: 
Järnvägsstationen 1906
Carl Bloom: En pampig byggnad i nationalromantisk stil med inslag av jugend. Gedigna material av natursten, tegel och smide. Stationen är ett gott inhemskt hantverk med material från trakten, bland annat kalksten från Öland och granit från Oskarshamn.
Thomas Gren: Den gamla järnvägsstationen
var oskarshamnarna mycket missnöjda med.
Denna revs och forslades till Sörbo där den
blev Edward Källströms båtbyggarverkstad.
Den nya stationen är Oskarshamns fjärde
byggnadsminnesförklarade byggnad.
Järnvägsstationen 1906 Carl Bloom: En pampig byggnad i nationalromantisk stil med inslag av jugend. Gedigna material av natursten, tegel och smide. Stationen är ett gott inhemskt hantverk med material från trakten, bland annat kalksten från Öland och granit från Oskarshamn. Thomas Gren: Den gamla järnvägsstationen var oskarshamnarna mycket missnöjda med. Denna revs och forslades till Sörbo där den blev Edward Källströms båtbyggarverkstad. Den nya stationen är Oskarshamns fjärde byggnadsminnesförklarade byggnad.Foto: 
Norra folkskolan 1900
Carl Bloom: Nyklassisistisk byggnad i en
nyrenässansstil. Man tog en gammal stil och
kopierade den eftersom man ville ha en dekorativ och gedigen skola.
Thomas Gren: Norra folkskolan var den första
stora skolan och samlade såväl folk- som småskolor.
Byggdes vid en tidpunkt då det fanns
en framtidstro inför det 20:e århundradet.
Norra folkskolan 1900 Carl Bloom: Nyklassisistisk byggnad i en nyrenässansstil. Man tog en gammal stil och kopierade den eftersom man ville ha en dekorativ och gedigen skola. Thomas Gren: Norra folkskolan var den första stora skolan och samlade såväl folk- som småskolor. Byggdes vid en tidpunkt då det fanns en framtidstro inför det 20:e århundradet.Foto: 
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons