Wilma och Elvin följer entreprenörsdrömmen: ”Vill börja så snart som möjligt”
Redan vid mässans öppning var gymnasiets parkering, samt gräsmatta, full med bilar och A-traktorer. Inne i skolans myllrande huvudkorridor radade UF-företagen upp sig vid bord, där det såldes allt från egentillverkade ljus till tomtar. Men Elvin och Wilma var inte där för att shoppa julpynt. De ville ta reda på vilket program de ska hoppa på nästa år så att de kan lära sig att driva just företag.
– Vi väljer mellan teknik och ekonomi. Vi vill sälja kläder och möbler, förklarar Wilma.
Duon har varit vänner i två år och nästan lika länge har de velat bli entreprenörer.
– Vi vill sätta i gång så snart som möjligt, men vi vet inte riktigt hur man gör än, säger Elvin.
Kan det bli så att en av väljer ekonomi och en teknik för att bredda kunskaperna?
– Vi vill helst gå ihop, det skulle kännas bättre, säger Wilma.
Företagets namn har de redan början fnula på, och det blir antagligen ett gammalt beprövat recept.
– Våra initialer, eller något sånt, säger Elvin.
Utanför restaurang- och livsmedelsprogrammets korridor stod Benjamin Vollburg och Agnes Wallswartz och delade ut lappar till en tipsrunda och svarade på frågor från nyfikna 15-åringar. När de själva valde gymnasieprogram för några år sedan gick de båda efter intresse.
– För mig var det självklart, jag har alltid älskat att laga mat. Och ska man välja restaurang är det viktig att man har en passion. Det är mycket jobb och sena kvällar, berättar Benjamin och Agnes fyller i:
– Ja, man ska tänka sig för innan, och välja efter intresse. Men sen kan man ju alltid plugga vidare om man ångrar sig.