Trångboddhet fick förening att bygga eget: ”Finns en stor potential”
Sedan 2011 har ett utvecklingsprojekt bedrivits av skidklubben, där de bland annat krokat arm med kommunen, för väcka nytt liv i anläggningen. En av kronorna på verket förverkligades när en ny lift kom på plats för några år sedan. En annan är nya, bättre och anpassade lokaler. Hjortbergets skidklubb och Friluftsfrämjandet har delat detta under många år men det är snart ett minne blott.
– Vi har varit trångbodda, i skidboden inte minst. Men efter pandemin blev det dock bättre, då skapade vi ett kösystem så att inte alla var i boden samtidigt, säger Jim Håkansson, ordförande i skidklubben.
Vid en första anblick ser det 300 kvadratmeter stora föreningshuset, som bland annat ska innehålla skiduthyrning, värmestuga och kiosk, ut som ett nybygge då fasaden och taket är nytt. Men egentligen är det tiotalet gamla kontorsmoduler som OKG tidigare nyttjat som nu satts ihop i Hjortberget. Mycket av det invändiga arbetet återstår dock.
– Det ska kopplas vatten och avlopp, el ska fixas och alla ytskikten återstår. Prio är skidbodsdelen och toaletterna, säger han.
Även om skidklubbens stora dröm är att det ska stå färdigt till vintern tror de kanske inte riktigt på att det blir så.
– Vi vågar inte lova att det blir klart till den här vintern. Vi kämpar på och när de sista pengarna är slut måste vi göra än mer själva, säger Jim Håkansson.
Just det ideella arbetet är den viktigaste pusselbiten till hur snabbt de kan få klart föreningshuset. Nyligen har de haft arbetskvällar där omkring 15 personer hjälpte till. Bland annat påbörjade de arbetet med att skruva 140 kvadratmeter trall till uteplatsen. Men de ser gärna att fler engagerar sig ideellt.
– Det är tyvärr färre som vill hjälpa till ideellt nu för tiden, säger Erik Bergstrand, som tillsammans med Jim Håkansson lägger ner mest ideella timmar i föreningen.
Att de har valt att kalla nya huset för föreningshuset har sina anledningar.
– Det är dels för vår egen verksamhet men vi är också öppna för att även andra föreningar ska kunna komma hit, säger Jim Håkansson.
Han berättar också att det hittills har lagts in omkring 15 miljoner i pengar i utvecklingsprojekt vid Hjortberget och att det i sin tur har skapat värde för 60 miljoner.
– Det är vi stolta över, säger han.
Ett par faktorer har bidragit till den positiva utvecklingen menar Jim Håkansson.
– Det är smarta lösningar och ideellt arbete.
Finansieringen av föreningshuset kommer från flera håll där hälften kommer från Oskarshamns kommun och Leader Kustlandet. Resterande hälft står föreningen själva för.
– Vi syr ihop finansieringen genom smarta lösningar. Bland annat att vi fick tag i byggmodulerna men också att vi har hjälpsamma företag som hjälper oss med olika saker.
Även utemiljön kommer att få sig en översyn framöver. Bland annat kommer den gamla skidboden flyttas för att ge plats åt en innergårdsliknade yta.
– Det ska vara lite roliga saker. Vi har en idé om karusell och grillplats bland annat, säger Jim Håkansson.
I och med bygget av föreningshuset är flera av de stora penseldragen för utvecklingsprojektet gjorda, men de ser fler saker att ta tag i framöver.
– Vi hyr ett dieselaggregat som tillverkar el för att kunna köra snötillverkningen.
Varför gör ni det?
– Kapaciteten räcker inte till. Det måste hit tjockare kablar så att man kan få el så det räcker för att ha igång anläggningen. Vi har en dialog men frågan är inte löst tyvärr, säger Jim Håkansson.
– Det ska vara lättskött som anläggning. I framtiden ska det vara nästan att trycka på knappen för att kunna sköta det, säger han.
”Det finns en stor potential i anläggningen och vi hoppas även att fler skolor ska hitta hit också”Jim Håkansson
En annan fråga de arbetar med är den om driftstödet.
– Driftstödet täcker bara 13 procent av våra kostnader för att drifta anläggning. Så varje år så har vi det hängande över våra axlar. Vi kan gå ett antal hundra tusen kronor back utan att ha täckning. Det är också en fråga vi har jobbat med länge, säger Jim Håkansson och fortsätter:
– Någon gång ska man ju lämna över stafettpinnen till andra och då måste det finnas bra förutsättningar.
I och med förbättringarna som görs och tidigare har gjorts har de sett ett större inflöde av besökare utanför Oskarshamn.
– Vi har kunder från Kalmar, Vimmerby och Västervik. Det finns en stor potential i anläggningen och vi hoppas även att fler skolor ska hitta hit också.