Så sorterar du skräpet rätt efter julfirandet
Under mellandagarna kommer det att märkas på återvinningscentralerna och återvinningsstationerna runt om i länet att det har varit jul. Julfirandet ger upphov till en mängd skräp. Men det kanske inte alltid är så lätt att veta var man ska göra av det.
– Frågan man ska ställa sig är om det är en förpackning eller en sak, tipsar Madeleine Åkesson, kommunikationsansvarig på Kretslopp Sydost.
Förpackningsmaterial som julklappspapper, kartonger, plast och frigolit ska sorteras var för sig på en återvinningsstation. Julsnören däremot hamnar i hushållssoporna eftersom det inte är en förpackning.
Handlar det om en trasig adventsljusstake eller luciakrona så ska den placeras i elavfallet på återvinningscentralen. Men är den fin och fungerar kan återbruket vara rätt plats. Lokala organisationer som har second hand-försäljning säljer sakerna så att de kommer någon annan till glädje.
Plastgranen ska trots sitt namn slängas i metallåtervinningen på återvinningscentralen, eftersom den innehåller mycket metall.
Är det en riktig gran kastar man den bland ris och grenar, där kommer den att göra störst nytta.
– Den flisas sedan och blir till värme och el, säger Madeleine Åkesson.
Johan Johansson arbetar på Storskogens återvinningscentral i Oskarshamn, och han räknar med många besökare i mellandagarna. Han tycker att de generellt sett är duktiga på att sortera sitt avfall.
– De vill göra rätt, säger han.
Personalen har bra koll på hur sorteringen sköts.
– Om någon råkar kasta fel kan vi fiska upp det och så lägger vi det på rätt plats tillsammans med kunden, säger Johan Johansson.
Ett vanligt problem är att de hittar plast och frigolit där det bara ska vara wellpapp.
Många kan bli tveksamma om det är flera olika material, till exempel en förpackning av både plast och papper. Då ska man gå efter det material som det är mest av.
Numera har Kretslopp Sydost ett nytt skyltsystem som gör det lättare att placera avfallet på rätt plats.
– Det är ett nytt nordiskt gemensamt skyltsystem som ska främja sorteringen så att mer återvinns, säger Madeleine Åkesson.
På Kretslopp Sydosts hemsida finns en sorteringsguide, och man har även en app där det bland annat finns alla aktuella öppettider under julen för återvinningscentralen och där man även kan se nästa hämtdag.
Så sorterar du rätt
Ställ dig frågan: Är det en förpackning eller ett föremål? Det är avgörande för var du ska slänga något. Förpackningar ska till återvinningsstationen, föremål till återvinningscentralen.
Tidningsåtervinningen: Här lämnas tidningar, papper, pocketböcker och kollegieblock. Kuvert får inte lämnas, de innehåller lim som ställer till det i återvinningsprocessen och de ingår inte heller i producentansvaret. Post-it-lappar ska precis som kuvert läggas i hushållssoporna.
Pappersförpackningsinsamlingen: Mjukt och hårt papper, men inte tapeter, pärmar eller byggpapp. Pappersförpackningar som även innehåller plast sorteras som pappersförpackning, plasthinnan skiljs från papperskartongen i processen. Däremot ska man skruva av plastkorkar och lägga i plaståtervinningen.
Plastförpackningsinsamlingen: Mjuka och hårda förpackningar. Inte leksaker, diskborstar eller liknande plastföremål. Ett kilo återvunnen plast minskar koldioxidutsläppen med två kilo. Plasten i en förpackning kan återvinnas många gånger innan den är utsliten och går till energiutvinning.
Metallförpackningar: Kapsyler, burklock, konservburkar och kaviartuber är exempel på förpackningar som ska lämnas i metallförpackningsinsamlingen. Verktyg, kastruller, spikar och liknande ska till kommunens anläggning.
Glasförpackningar: Glasburkar och tomflaskor kastas i glasförpackningsinsamlingen på återvinningsstationen, medan porslin, spegelglas och dricksglas ska till återvinningscentralen. Glödlampor får man inte slänga bland tomglasen eller i soporna hemma, de är farligt avfall och ska till kommunens avfallsanläggning. Vissa butiker tar emot sådana också.
Så gör du med julavfallet
* Julklappspapper, kartong, plats och frigolit ska sorteras och återvinnas, och slängs alltså inte i hushållssoporna.
* Julsnören räknas inte till förpackning och slängs i hushållssoporna. Detsamma gäller tejp och etiketter.
* Plastgranar slängs bland metall på återvinningscentralen.
* Riktiga granar hamnar bland ris och grenar på återvinningscentralen, flisas och blir till värme och el.
* Trasiga adventsljusstakar är elavfall som ska till återvinningscentralen. Är den i fint skick och fungerar lämnas den till Återbruket.
* Värmeljus räknas inte som förpackning sedan 2015. Lämnas som metallskrot på återvinningscentralen, men lossa vekhållaren så att aluminium och järn kan återvinnas var för sig.
Återvinningscentraler och återvinningsstationer
På återvinningscentralen lämnar man avfall som inte ska slängas hemma i kärlet för hushållsavfall.
På återvinningsstationen lämnar man tidningar och förpackningar som tillverkats av papper, glas eller metall.
Till återbruket på återvinningscentralerna kan man lämna hela och fullt fungerande saker som tas om hand av lokala ideella biståndsorganisationer med second hand-försäljning.
”Frågan man ska ställa sig är om det är en förpackning eller en sak”Madeleine Åkesson, kommunikationsansvarig Kretslopp Sydost