Annons

Makten ställd mot väggen – frustration och ilska på möte om sjukhuset

De förändringar som väntar på Oskarshamns sjukhus väcker oro och frustration – men också visst hopp.
När invånarna fick ställa makthavarna mot väggen blev det tuffa frågor till både politikern Mattias Adolfsson och vårddirektören Johan Rosenqvist.
– Jag känner mig absolut inte trygg, sade en av mötesdeltagarna.
Oskarshamn • Publicerad idag 18:32 • Uppdaterad idag 18:39
Hälso- och sjukvårdsdirektören Johan Rosenqvist, regionrådet Mattias Adolfson (S) och kvällens moderator Anton Sejnehed, (S) mötte frustrerade Oskarshamnsbor på ForumFoto: Roger Carlsson

Ett 30-tal personer från pensionärsföreningar och föreningar för personer med funktionsnedsättningar hade kommit till Forum för att få veta mer om sjukhusets framtid och även få möjlighet att ställa frågor. Mattias Adolfson, regionråd med ansvar för hälso- och sjukvård, och Johan Rosenqvist, hälso- och sjukvårdsdirektör, fanns där för att svara.

Klart är att Oskarshamns sjukhus ska finnas kvar, men också att stora förändringar väntar.

Annons

Att det här sker just ut handlar dels om ekonomi, men det var bara den ”tändande gnistan”. Det handlar också, eller kanske framför allt om man ska tro beslutsfattarna, om att börja jobba på ett nytt och bättre sätt. Förändringarna bottnar i Anna Nergårdhs utredning om God och nära vård. Ett arbete påbörjades 2017. Under 2025, alltså nästan ett decennium senare, kan den nära vården nu bli verklighet i Oskarshamn.

– Ni är vår största målgrupp och ni berörs väldigt mycket av de förändringar som sker i sjukvården. Så det känns jättebra att vara här och jag hoppas att vi kan få en bra dialog, sade Mattias Adolfson.

Hälso- och sjukvårdsdirektören Johan Rosenqvist fick svara på många tuffa frågor och blev stundtals avbruten.Foto: Roger Carlsson

Hälso- och sjukvådsdirektören manade till eftertanke och tryckte på att det inte håller att fortsätta jobba på samma sätt som man alltid gjort.

– Det här är inte så dystert som det låter. Det bygger faktiskt på att vi lever länge och har ett gott liv i Sverige dessutom. Men vi kan inte bedriva sjukvård på samma sätt som vi har gjort historiskt sett om vi ska klara det, sade Johan Rosenqvist.

Sköra äldre ska i framtiden kunna läggas in direkt på en vårdavdelning utan att passera akuten.

– Vi har äldre som ofta åker in och ut på akutmottagningarna och till slut landar på en vårdplats, det är inte särskilt humant, sade Mattias Adolfsson.

Klart är att medicinakuten på Oskarshamns sjukhus i dess nuvarande form kommer inte att finnas kvar i framtiden.

– Vi måste ju titta på grundstrukturen över hela regionen. Men det blir ett extra fokus i Oskarshamn av olika skäl. Ett är att vi har en väldigt begränsad akutverksamhet här idag. Det är inte ett traditionellt akutsjukhus och har inte varit det på 20 år, sade Johan Rosenqvist.

Men exakt vad som ska komma i stället ska de som arbetar på sjukhuset själva få komma fram till. Och allt började egentligen med den förändring som gjordes 2004 när kirurgakuten lades ned.

– Om våra medarbetare får jobba med det här så vet jag att vi kommer hitta väldigt kloka lösningar.

Peter Staaff var en av de som kommit till Forum för att få möjlighet att ställa frågor om sjukhuset till beslutsfattarna.Foto: Roger Carlsson
Annons

Majoriteten av mötesdeltagarna var dock mer intresserade av att ställa kritiska frågor om just akutvårdens framtid än att ta del av makthavarnas visioner för länets minsta sjukhus.

Johan Rosenqvist blev stundtals avbruten av frustrerade frågor från vårdkonsumenterna i rummet. Kvällens moderator Anton Sejnehed fick det stundtals hektiskt under mötet som arrangerades Socialdemokraterna i samarbete med ABF.

Någon tyckte att de ”smarta lösningar” som nämndes av makthavarna borde gälla länets alla sjukhus och inte bara i Oskarshamn. Andra uttryckte oro för att oftare behöva söka vård i Västervik eller Kalmar. Ytterligare en fråga handlade om vart man ska ringa i framtiden när man blir sjuk eller får symptom om medicinakuten försvinner.

– Ni säger utveckling, men vi ser det mer som en avveckling, sade en kvinna.

– Jag känner mig absolut inte trygg, och det har jag inte gjort under en längre tid, sade en man.

Ulrika Holmqvist ställde flera frågor om hur vården ska bli i framtiden.Foto: Roger Carlsson

Ulrica Holmqvist var en av de som passade på att ställa frågor till Johan Rosenqvist. Hon undrade vad som händer om hon, som har ett larm hemma, blir sjuk. Svaret blev att hon precis som idag ska börja med att ringa 1177.

”Ta hjälp av oss. Vi är inte här för att bara sitta och lyssna på dig utan vi är faktiskt engagerade”
Ulrica Holmqvist, mötesdeltagare

Hon undrade också om patienterna ska få vara med i det förändringsarbete som väntar.

– Vi brukar alltid försöka ha invånarmedverkan när vi börjar prata om faktiska förändringar, sade, Johan Rosenqvist och nämnde att de går att anmäla intresse via regionens hemsida.

Han fick svar direkt i from av en uppmaning

– Ta hjälp av oss. Vi är inte här för att bara sitta och lyssna på dig utan vi är faktiskt engagerade.

Annons

Men alla var inte missnöjda, i salen fanns också visst hopp.

– Jag är glad att nära vård ska sjösättas och att medarbetarna får vara med och utforma det. Jag känner mig trygg och jag vet att det finns vård i vårt län, sade Britt-Inger Svensson, ordförande för SPF Seniorerna i Oskarshamn som själv har arbetat på sjukhuset tidigare.

Fakta

Tre uppdrag att arbeta vidare med i Oskarshamn

Snabbspåret på akuten: En stor del av patienterna ska i stället gå till hälsocentralen. Men de som behöver exempelvis röntgen måste kunna komma till sjukhuset och får en bedömning även i framtiden.

Medicinakuten: Tar emot 15 patienter per dag, varav hälften blir inlagda.

Nära vård: Att ändra arbetssättet för att minska behovet av sjukhusvård.

Källa. Johan Rosenqvist

Karin LagerströmSkicka e-post
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons