Annons

Länet rustar för krig och kriser

Nu rustar Kalmar län för krig och kriser. Det inleds med den största totalförsvarsövningen på över 30 år. Och det civila försvaret väcks till liv igen efter 15 år i träda.
Kalmar län • Publicerad 4 november 2019
Många aktörer berörs av Totalförsvarsövningen TFÖ 2020.

Totalförsvarsövning 2020, TFÖ, inleds nu.

Länets kommuner deltar tillsammans med bland andra försvarsmakten, länsstyrelsen och region Kalmar län. Tillsammans ska de stärka förmågan att försvara Sverige.

Annons

Första övningsdelen av TFÖ2020 i Kalmar län kallas Regional samverkan i kris och krig.

– Den delen är en ren skrivbordsövning för tjänstemän, berättar krisberedskapshandläggare Fredrik Nygren vid länsstyrelsen

Med start i november och ett par månader framåt samlas länets krisberedskapsaktörer för att tillsammans lära mer om rutiner i länet och hur totalförsvaret byggs upp

Längre fram under TFÖ 2020-året följer andra övningsdelar, som blir mer synliga för allmänheten.

– Det sker under våren, men riktigt var, när och hur är uppgifter vi inte delar med oss nu. Det är information av mer hemlig karaktär, säger Fredrik Nygren.

Det civila försvaret har legat i träda under drygt femton år och anläggningarna i bergrum och dylikt är avvecklade.

– Riktigt från noll börjar vi väl inte om, men 2015 beslutade riksdagen att totalförsvaret ska bygga upp igen och det finns ledningsplatser på olika ställen vi kan använda oss av samt en del beredskapslager, säger Fredrik Nygren.

– Men naturligtvis är det en komplex apparat att bygga upp allt.

Förr fanns även ett ekonomiskt och psykologiskt försvar, men så detaljerat blir det inte nu.

Ytterst ansvarig i länet för återuppbyggnaden är beredskapsdirektör Ana Norlén.

Annons

– Att arbeta med krisberedskap är ett konstant lärande. TFÖ2020 är ett väldigt bra tillfälle att utveckla en gemensam grund för arbetet med civilt försvar och hur vi ska förhålla oss till en förändrad hotbild.

–  Det är därför mycket glädjande att länets alla kommuner och flera andra krisberedskapsaktörer inom Krissamverkan Kalmar län är med från starten säger hon.

Övningen är en temperaturmätare på hur långt vi kommit i den återupptagna totalförsvarsplaneringen. Den ger oss kunskap och hjälper oss att ringa in utvecklingsområden för det fortsatta arbetet.

– Jag ser fram emot totalförsvarsövningen. Det är viktigt att öva gemensamt för att utveckla vårt samarbete och tillsammans kunna klara av svåra påfrestningar, oavsett om det handlar om olika sorters angrepp eller stärka beredskapen vid olyckor och kriser, säger landshövding Cecilia Schelin Seidegård.

Fakta

Så ska totalförsvaret byggas upp igen

Sverige arbetar aktivt med att stärka upp totalförsvaret. Totalförsvarsövning 2020 är ett viktigt steg i det gemensamma långsiktiga arbetet för att utveckla totalförsvaret och stärka landets motståndskraft. Länsstyrelsen leder den civila delen av totalförsvaret i länet och kommer under övningen att testa förmågan att prioritera resurser och fördela förnödenheter under krigsfara och krig.

Deltagandet i övningen är stort och utöver länsstyrelserna så deltar landets samtliga 290 kommuner, regioner och andra bevakningsansvariga myndigheter. Totalt är det runt 400 aktörer som deltar i övningen. Att så många myndigheter och kommuner som möjligt deltar är av stor betydelse då förmågan att stå emot ett väpnat angrepp stärks i hela landet och inte enbart på vissa platser. Arbetet med totalförsvaret är ett gemensamt arbete och som alla är delaktiga i, från statlig myndighet till privatpersoner.

Torsten StrömbergSkicka e-post
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons