Kiselalger färgade vattnet i Döderhultsbäcken
Kiselalger är ofarliga organismer som växer på våren i närheten av hav, sjöar och fuktiga områden. De står för ungefär hälften av fotosyntesen i haven och bidrar därför med syre till oss människor.
Stefan Kalmsjö, arbetsledare på Oskarshamns kommuns vatten- och avloppsavdelning, säger att det inte är första gången de stöter på kiselalger.
– Det var exakt samma sak som låg bakom missfärgningen 2018, och det är inget ovanligt, berättar Stefan Kalmsjö.
”Det var exakt samma sak som låg bakom missfärgningen 2018”Stefan Kalmsjö
Kiselalger
• Kiselalgerna har mycket vid utbredning. De flesta lever ute i de öppna haven och i sötvattensjöar. De står för ungefär 45 procent av fotosyntesen i haven. Där luften är fuktig kan vissa frodas även långt från direkta vattensamlingar.
• Kiselalgerna blir ofta dominerande på våren. Det beror på två orsaker: För det första gör vårens vindar och strömmar att näringsrikt kisel blir tillgängligt för vattenlevande organismer. För det andra gör turbulens att kiselalgerna förmår hålla sig flytande.
• Kiselalgerna utgör en stor andel av det plankton som uppstår i hav och sjöar. De är också en del av algblomningscyklerna. Eftersom kiselskalen kostar mindre energi att tillverka än cellväggar av motsvarande styrka tillverkade av kolföreningar, är kiselskalen troligtvis en viktig förklaring till att kiselalgerna är så ekologiskt framgångsrika.
Källa: Wikipedia.