Jonas, 37, fick berätta om lokala fredagssatsningen inför storpublik: ”Roligt”
På tisdagskvällen kom ett 100-tal personer till kulturhuset för en helkväll på temat ”tillit och trygghet”. Premiären för Oskarshamnsforum blev en välbesökt tillställning och extra stolar fick plockas fram för att alla skulle få plats. Deltog gjorde personer som är engagerade i föreningar samt tjänstemän och politiker.
– Allt sker inte på en natt, men en idé kan växa, det är vi tillsammans som är kommunen, sade kommunalrådet Andreas Erlandsson (S) och slog an tonen för kvällens tema.
En av kvällens deltagare var Jonas Nyberg, 37 år, från Påskallavik. Han är ordförande i föräldraföreningen sedan 2019 och även i brottarklubben.
Tillsammans med Ann-Sofie Lagercrantz, chef för kommunens ungdomsenhet, fick han berätta om hur föräldraföreningen arbetar med fritidsgården på fredagskvällar. En satsning som är möjlig tack vare ett IOP, idéburet offentligt partnerskap. Barn från sex och och uppåt kommer för att att leka i gympasalen, leka och fika.
– Det bygger på att föräldrar hjälper till, en gång per år räcker om alla kommer, säger Jonas Nyberg.
Varje kväll medverkar minst fyra föräldrar och lika många äldre ungdomar som gått från att själva vara besökare till att stå i kiosken och städa.
Intresset är stort, det kan komma upp till över 100 barn i varierande åldrar.
Efteråt berättar Jonas Nyberg att alla hans egna barn har gått på fritidsgården och gemenskapen betyder mycket.
– Det är roligt att lära känna både föräldrarna och ungdomarna, säger han.
”Det är roligt att lära känna både föräldrarna och ungdomarna.”Jonas Nyberg, ordförande för föräldraföreningen i Påskallavik
Han avslöjade också att han blev lite överraskad över att det var så mycket folk som kom för att lyssna. Han gillade kvällens program och lyfte särskilt fram Fredrik Wenell.
Han är teologie doktor knuten till högskolan i Örebro men på hemmaplan är han kanske mest känd för att ha drivit Valborgs i Klintemåla.
Fredrik Wenell föreläste på temat tillit i samhället och reflekterade kring småstadens möjligheter och dess sociala kapital.
Som exempel nämnde han sin egen mamma som lever i ett område med tillit mellan grannarna som innebär att de är beredda att agera för varandra, vare sig det gäller snöskottning eller att låta sig bli uppringd i en nödsituation.
– Grannskapet är jätteviktigt för det sociala kapitalet. Vi litar mer på människor vi känner än anonyma personer vi inte känner.
Han blickade även utomlands och berättade också om forskning som visar att demokratin fungerar bättre i norra Italien än i södra. Och en viktig skillnad är att föreningslivet är mer aktivt i norr.
– Man hade kopplingar med varandra och människor möttes på andra sätt än inom ramen för yrket vilket skapade förtroende, sade Fredrik Wenell.
Se fler bilder:
Under kvällen berättade också kommunpolis Petter Sandstedt om den senaste och alldeles färska trygghetsundersökningen. Och det visade sig att vi är tryggare än någonsin. Brottsligheten minskar och är låg både i förhållande till regionen och riket.
– Oskarshamn är en av de allra tryggaste kommunerna i södra Sverige, säger Petter Sandstedt.
Men han skickade också med en uppmaning – och det är att alltid anmäla alla brott för annars vet ingen om att de skett.
Som avslutning fick Oskarshamnsforums deltagare ha gruppdiskussioner med varandra och svara på en rad frågor om hur civilsamhällets aktörer kan samarbeta för att bidra till ökad trygghet och tillit. Vid ett av totalt 13 bord satt bland andra Emma Sabel från Oskarshamnsbygdens fågelklubb, Kristina Danielsson från Oskarshamns Rödakorskrets och Anders Thörnvall som representerar både Hjortbergets skidklubb och Oskarshamns AIK.
– Det här var jätteintressant, föreläsningen med Anders Wenell var en aha-upplevelse, vi behöver umgås mer och öppna upp oss för varandra, säger Emma Sabel.