Annons

Förbjuder kommunen att röja längs Döderhultsbäcken

2021 riktades kritik från Havsöringens ynglingar mot att kommunen röjt längs Döderhultsbäcken vid Rödsle kvarn. Nu har länsstyrelsen beslutat att kommunen inte får utföra röjningsåtgärder utan att samråd först har skett.
Oskarshamn • Publicerad tisdag 14:39 • Uppdaterad tisdag 14:42
Avverkningen och röjningen vid Döderhultsbäcken i Oskarshamn väckte starka reaktioner. Länsstyrelsen sätter nu ner foten och kräver att kommunen hör av sig innan man vidtar fler åtgärder.
Avverkningen och röjningen vid Döderhultsbäcken i Oskarshamn väckte starka reaktioner. Länsstyrelsen sätter nu ner foten och kräver att kommunen hör av sig innan man vidtar fler åtgärder.Foto: Privat

Även andra organisationer reagerade efter röjningen som skedde 2021, och det gjordes till och med en polisanmälan. Man ifrågasatte bland annat varför samtliga buskar och lövträd tagits bort, liksom ett antal grova granar som växte vid strandkanten. De som klagade hänvisade till att den aktuella sträckan av bäcken är värdefull som lekområde för det havsvandrande havsöringsbeståndet.

I september i år åkte länsstyrelsen ut till platsen och nu har man alltså tagit beslutet att förbjuda kommunen att utföra röjningsåtgärder utan föregående samråd. Det gäller på Döderhultsbäckens södra strand på fastigheten Döderhult 1:26.

Annons

Myndigheten konstaterar att kommunen skulle ha anmält att man skulle röja minst sex veckor innan åtgärderna utfördes. Detta eftersom åtgärderna riskerade att väsentligt ändra naturmiljön.

”Strandzonen är viktig då träd och buskskikt bidrar med ett flertal viktiga ekologiska funktioner.”
Länsstyrelsen

”Strandzonen är viktig då träd och buskskikt bidrar med ett flertal viktiga ekologiska funktioner. De ger föda till vattenlevande organismer genom löv och småkryp som faller ned, ger beskuggning, tillför död ved samt stabiliserar strandkanten, vilket förhindrar utspolning av slam och sediment”, skriver länsstyrelsen.

Om kommunen hade anmält åtgärderna i förväg, som man skulle ha gjort, så hade länsstyrelsen sagt att man skulle ha sparat en del buskar och träd. Rotsystemet på ett par grova träd hade börjat undermineras av vattnet och därför skulle man troligen ha godkänt att just de togs bort om de bedömts vara farliga. I övrigt skulle de grova träden ha sparats.

Dessutom utfördes röjningsåtgärderna under en olämplig tidsperiod, skriver länsstyrelsen.

Åsa BorefurSkicka e-post
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons