Erlandsson (S) utesluter inte mervärdespengar till ny arena
OT träffar Andreas Erlandsson i stadshuset under en av mellandagarna. Han har jobbat en del men också unnat sig lite ledig tid tillsammans med familjen. Och lite vila kan säkert behövas med tanke på att det på flera sätt lär bli en rivstart på 2022 för Oskarshamns kommun och de styrande politikerna.
I mitten av januari ska kommunstyrelsen fatta beslut om hur man ska gå vidare med arenafrågan. Ungefär samtidigt väntas regeringen ge besked i frågan om slutförvaret av det använda kärnbränslet. En fråga som Andreas Erlandsson varit mycket aktiv i och där han även varit mycket kritisk till hur regeringen tidigare har hanterat den.
– Det är bra att regeringen nu aviserat att besked kan komma. Hittills har vi stått och stampat och nu handlar det om att komma vidare i processen. För Oskarshamns del handlar det om stora investeringar i en inkapslingsanläggning och förhoppningsvis också en kapselfabrik. I ett längre perspektiv handlar det också om att vi ska bli av med det avfall som vi tagit ansvar för sedan 1970-talet, säger Erlandsson som alldeles nyligen nåddes av beskedet att EU-kommissionen är på väg att ändra synen på kärnkraften. Han menar att det är bra för Oskarshamn och att på sikt kan trygga arbetstillfällen.
I arenafrågan har Erlandsson och partiets ordförande Anton Sejnehed gått ut och sagt att de förordar en ny arena framför en ombyggnad av Be-Ge Hockey Center.
Han påminner om att det än så länge är styrelsens förslag, men att det troligtvis blir partiets linje när ärendet ställs inför ett skarpt beslut.
– Vårt parti speglar samhället i stort och alla är säkert inte för ett nybygge. Men jag anser att det är den bästa lösningen. Det är väldigt trångt vid Arena Oskarshamn och det är svårt att lösa parkeringssituationen. Därför förordar styrelsen en ny arena. Sedan får vi se var vi landar och hur kostnaderna ska fördelas mellan kommunen, näringslivet och IK Oskarshamn, säger Andreas Erlandsson.
En stor stötesten i arenafrågan är placeringen. Flera alternativ diskuteras och förordas. Andreas Erlandsson vill i dagsläget inte binda sig vid något men framhåller att han tilltalas av området vid Kronoparken bakom sjukhuset.
– Området är intressant om man ser till hur Oskarshamn ska kunna växa. Det har ett bra läge där det finns förutsättningar för nya bostadsområden och vi planerar även för ett nytt industriområde, säger Erlandsson, som menar att det finns andra platser som kan bli aktuella.
– Vi har området vid E22 som förordats av IK Oskarshamn. Själv är jag inte så förtjust i det alternativet. Jag ser helst att vi får en arena som hamnar närmare centrum och de fördelar det skulle föra med sig.
När tror du en arena kan stå klar?
– Det kan säkert ta några år och tidsaspekten kommer till stor del att avgöras av valet av plats med tanke på vilka förberedelser som kommer krävas på området som vi kommer fram till som det mest lämpliga.
Arenafrågan hänger inte ihop med regeringens beslut i slutförvarsfrågan. Men det kan ändå finnas ett samband med tanke på det mervärdesavtal kommunen har med SKB och som kommer att ge kommunen möjlighet att få loss pengar till olika typer av investeringar.
”Det är väldigt trångt vid Arena Oskarshamn och det är svårt att lösa parkeringssituationen. Därför förordar styrelsen en ny arena.”Andreas Erlandsson (S), kommunstyrelsens ordförande i Oskarshamn
Är det så att det ni hoppas kunna finansiera en del av arenan och den nya skolan som är planerad att byggas i Oskarshamn med stöd av mervärdesavtalet?
– Det är möjligt att det går att få ytterligare pengar till satsningar som kan utveckla Oskarshamn. Mervärdesavtalet är något som funnits för att man ska göra Oskarshamn till en attraktiv plats och trygga kompetensförsörjningen som behövs för de verksamheter som ska byggas upp kring kärnavfallsfrågan. Men det är inget som vi planerar för när vi utreder arenafrågan, säger han.