De stöttar ett samhälle i chock: ”Det här skakar om många”
Orden är Marie Ivarssons. Hon är kyrkoherde i Oskarshamns församling som under helgen höll kyrkan öppen för de som ville komma och tända ljus, men också för att skriva i en kondoleansbok som ska överlämnas till de anhöriga till den man som knivskars till döds mitt i Oskarshamn på fredagskvällen.
– Han var en person som många hade en relation till på ett eller annat sätt, och jag tror att alla är chockade över att det här kunde hända här i Oskarshamn, fortsätter Marie Ivarsson.
Mannens familj har i sociala medier kommenterat det stöd och värme som allmänheten har visat efter dådet. Hans bror skriver bland annat att ”Tillsammans har vi visat att kärleken och omtänksamheten är större än hatet och det är ljuset i mörkret”. Det tycker Marie Ivarsson också har varit tydligt de senaste dagarna, och hon tror att det är viktigt att fokusera på det i en stund som denna.
Inne i Döderhults kyrka brinner ljus på ljusbäraren längst ner i kyrkan. Många av de som kom till söndagens gudstjänst visste vad som hade hänt och vem brottsoffret var, men det fanns också de som först då fick veta att det var en man som de kände som en vän och körsångare i församlingen, som utsatts för det ofattbara.
– Det kommer ju väldigt nära när det är någon som funnits i vår gemenskap, säger kyrkoherden Anders Byström.
– Han var så pass känd som han var och det finns många olika platser där människor söker stöd. Våra kyrkor finns alltid öppna och det finns möjlighet till samtalsstöd. IKO är en annan arena för stöd. Själva brottsplatsen, där det hände, är också en plats som många söker sig till. Det här skakar om många, och man ser inte minst i sociala medier att många har berörts, säger han.
”Han var så pass känd som han var och det finns många olika platser där människor söker stöd.”Anders Byström, kyrkoherde i mannens församling i Döderhult
– En av våra viktigaste roller nu är att finnas för familjen med stöttning, tillägger Anders Byström.
Kommundirektören Henrik Andersson kommenterar så här:
– Först av allt så vill jag meddela min egen och kommunens djupa deltagande i den situation av förtvivlan och sorg som drabbat de närmaste, familj, släkt och vänner. Detta gäller så klart i alla de fall där våldet på detta sätt lämnat spår efter sig hos drabbade individer och familjer, säger han.
– Kommunen har många olika roller i en sådan här händelse. Vi är en stor organisation med medarbetare som på det personliga planet har berörts av detta dåd och som på olika sätt har varit närmare händelsens och dess tragiska utgång – för dem behöver vi finnas till på arbetsplatser och i samtalet, säger Henrik Andersson.
Det finns även en så kallad Posom-grupp, vars funktioner är samtalsstöd och att möta och trösta människor vid stora kriser och olyckor, som kan aktiveras.
– Men vi har inte sett denna händelse som så genomgripande på samhällsnivå, förklarar han.
Kommunen har som organisation också ett uppdrag att jobba med trygghetsrelaterade frågor, där utgångspunkten är att varje invånare ska känna sig trygg i hela kommunen. Här samarbetar man med polisen i det lokala brottsförebyggande rådet och det gäller prioriterade polisiära uppgifter, samhällsplanering, uppföljning av statistik och insatser riktade mot olika grupper i förebyggande syfte, uppger han.
– Kommunen har en viktig uppgift i att möta dem som man är till för på ett bra sätt i en sådan här situation, men även förebyggande, tillägger Henrik Andersson.
– Vi möter dagligen barn i förskolan till äldre i omsorgen. Att lyssna och förmedla saklighet och trygghet och även stå upp för det som är rätt, att utbilda den uppväxande generationen i demokrati och rättighetsbaserat arbete är viktigt och blir viktigare efter en sådan här händelse, säger han.
Peter Backhof är verksamhetschef för skola, gymnasiet och vuxenutbildningen i Oskarshamns kommun. Han var på måndagsmorgonen i kontakt med Oscarsgymnasiet där man samlat sin krisgrupp, då den avlidne mannen tidigare varit knuten till skolan. Man hade tänt ljus för honom och skolkurator var också inkopplad.
Brottsplatsen på Slottsgatan fortsatte att fyllas med blommor och ljus under måndagen, och många stannade till. Kommunens gatuchef Arne Erlandsson uppgav under dagen att blommorna och ljusen ska få vara kvar, åtminstone närmaste dygnet.
– Det är ett företag som har sitt varuintag på platsen och vi får se hur de hanterar det här, men jag hoppas vi ska kunna ha en dialog med företaget och att vi kan avvakta innan blommorna tas bort. Det känns viktigt att de får vara kvar ett tag nu, säger han.