De peppas till ett bättre föräldraskap: ”Behöver inte ha stora problem”
Hon är en av föräldrarna som har valt att gå höstens ABC-kurs på familjecentralen i Oskarshamn. Hemma har Tea en fyraåring och en ettåring.
– Att gå från ett barn till två har varit en stor omställning i vår familj, men här har jag fått hjälp med hur jag ska tänka. Att följa barnets lek och vara mer i stunden istället för att fixa med annat samtidigt har varit nyttigt för mig, säger tvåbarnsmamman.
– Jag kände mig träffad när vi pratade om det förra gången, tillägger hon och skrattar.
”Hela poängen med att gå den här kursen är att vi som föräldrar ska möta våra barn på ett bättre sätt.”Tea Tillman, 35.
Anna Edvardsson, 28, som sitter bredvid Tea nickar instämmande. Hon har snickrat ihop en mobillåda där hon och nioåriga sonen kan lägga ifrån sig sina mobiler.
– Jag vill slippa se hans telefon ibland och då måste ju vi vuxna göra samma sak, säger hon.
Sonen har en funktionsnedsättning vilket sätter extra stora krav på föräldrarna.
– Han blir lätt arg och då gäller det att behålla lugnet och höra vad det är som han egentligen vill. Sedan jag började kursen har jag blivit bättre på att lyssna in honom, fortsätter Anna Edvardsson.
Föräldrarna som sitter kring det runda bordet är överens om att barnuppfostran är jättelätt när man själv är lugn och tillfreds. Är man stressad är det inte lika lätt.
– Det är då det kör ihop sig och det är så skönt att få komma hit och prata om det som händer. Man känner sig inte ensam, alla stöter ju på samma utmaningar, säger Cathrine Olofsson, 37, som har två barn.
ABC-kurs
ABC står för Alla barn i centrum och är ett program med fyra föräldraträffar.
Programmet är utvecklat i samverkan mellan Folkhälsomyndigheten och Stockholms stad med syftet är att främja barns utveckling genom att stärka relationen mellan föräldrar och barn.
På träffarna varvas diskussioner, filmer och övningar baserat på den senaste forskningen inom föräldraskap och barns utveckling.
Föräldrarna kan välja på en kvällskurs som hålls på tisdagar mellan 17.00 och 19.30 samt en dagkurs som hålls på onsdagar mellan 09.30–12.00.
Källa: Oskarshamns kommun
Vid ett bord lite längre bort sitter Joseph Iwebeuna, 37, tillsammans med en av kursledarna och går igenom det som han missade vid förra tillfället. Josephs tre barn bor i Norge, men han träffar dem regelbundet och vill att relationen ska vara bra.
”Mitt stora problem är att de två yngsta pojkarna hela tiden bråkar med varandra och har svårt att lyssna när vi är ute och gör saker.”Joseph Iwebeuna, 37, Oskarshamn.
– Mitt stora problem är att de två yngsta pojkarna hela tiden bråkar med varandra och har svårt att lyssna när vi är ute och gör saker. Inte minst kan det ställa till med problem när vi är i miljöer med bilar och trafik, säger Joseph Iwebeuna.
– Sist jag träffade dom prövade jag de övningar som vi har lärt oss här på kursen och det fungerade faktiskt. Jag förberedde barnen noga på det som vi skulle göra och då gick allt jättebra, det fanns ett helt annat lugn och det blev inga bråk alls.
Det övergripande syftet med kursen är att främja barns utveckling genom att stärka relationen mellan föräldrar och barn. Linda Henriksson är en av kursledarna.
– Alla föräldrar älskar sina barn men hur underbara de än är så stöter man på utmaningar genom uppväxten. Förr kanske man lyssnade på sin mamma eller svärmor vad det gäller barnuppfostran men i dag är det lätt att gå vilse i alla metoder som går att hitta på nätet, säger hon.
– Det vi gör på kursen är att vi håller oss till strategier som har forskats fram och som vi vet fungerar.
ABC-kurserna, som hålls både på dagtid och kvällstid, är populära. De vänder sig till alla föräldrar som har barn mellan tre till tolv år.
– Vi skulle vilja att fler föräldrar tog möjligheten att gå kursen och om behovet ökar så kan vi starta fler. Det som jag tycker är viktigt att trycka på är att man inte behöver ha stora problem för att komma hit. Det handlar om små saker, att få vardagen att fungera bättre, säger Linda Henriksson.
44-åriga Hannah Olsson, som också går kursen, har en treårig dotter. Hon tycker att träffarna har lärt henne mycket.
– Skärmfria tider och det här med att sätta gränser har varit bra att prata om. Det är så lätt att bara hamna vid en skärm hela tiden istället för att vara närvarande. Både som förälder och som barn, säger hon.
– En annan sak som jag har blivit bättre på är att berömma henne för det som hon gör bra. Det gäller att lyfta det som är positivt istället för tvärtom.