Beslutet från regeringen kan leda till svensk cementbrist
Råmaterialutvinning för cementtillverkningen på Gotland kommer inte kunna bedrivas från och med den 31 oktober i år enligt beslutet. Det kan komma att drabba cementindustrin hårt i Sverige, då tillverkningen i Slite i dag står för cirka 75 procent av den cement som används i Sverige, vilket utgör över två miljoner ton.
Kustbygg Group i Oskarshamn har haft lite problematik tidigare med materialbrist under pandemin, och har lärt sig att någorlunda jobba sig igenom det. Fredrik Bladås, vd på Kustbygg, menar att det kan komma att slå hårt mot tillverkarna och leverantörerna, men att det är svårt att säga hur de själva kommer att drabbas på grund av att det inte går att planera arbetet hur långt fram som helst.
– Det går ju inte att lägga massa cement och betong på lager och sedan hoppas att det dyker upp jobb eller att vi behöver reparera något. Även om vi är ute i god tid så är det svårt att veta hur mycket vi behöver, förklarar han.
Fredrik Bladås menar dock att Kustbygg inte kommer att drabbas lika hårt som tillverkarna.
– Till skillnad från oss så är det tillverkningen som de lever helt och hållet på, så en brist hos dem skulle slå betydligt hårdare än hos oss, menar han.
Även på OKG används cement och betong, om än i små mängder, för att gjuta in radioaktivt avfall såsom jonbytarmassa. Peter Widsäter, chef för driftenheten på avvecklingen, förklarar att de inte kommer att påverkas nämnvärt av en potentiell brist med tanke på att de varit ute i god tid.
– Vi hade det uppe på ett möte nyligen, och vi hade kontakt med leverantören. Där säkrade vi upp betong i fem år framåt. Så jag ser inga negativa konsekvenser framöver för oss, säger han.
Oskarshamns-Tidningen har varit i kontakt med företag som tillverkar cement, som skulle kunna drabbas hårdast av en potentiell brist, men dessa har valt att avböja medverkan.