Beläggningsstatistik för IVA ifrågasätts av narkosläkare
Xhevat Durmishi har arbetat på Oskarshamns sjukhus sedan mitten av 1990-talet. Han är en av flera läkare på sjukhuset som är kritisk till de föreslagna neddragningarna vid IVA.
När utredningen presenterades för några veckor sedan hänvisades till beläggningsstatistiken på IVA för perioden 1 januari 2016 till och med 30 november 2018. Den visade sig vara så låg som 33 procent. Det innebar att 1,3 av de fyra vårdplatserna i genomsnitt var belagda.
Under 246 dagar fanns det över huvud taget inga patienter på avdelningen, enligt sjukhusledningens uppgifter.
Xhevat Durmishi anser att underlaget inte ger en rättvis bild av hur det sett ut det senaste året. När statistiken presenterades av sjukhus-och regionledningen ifrågasatte han materialet utifrån den egna verksamhetsberättelsen.
– Jag kände att uppgifterna står på vaga ben, och inte stämmer överens med hur vi som dagligen jobbar i verksamheten upplevt det, säger han.
Xhevat Durmishis kartläggning visar att IVA under 2018 behandlade totalt 644 patienter. Antalet patienter som vårdades på avdelningen mellan en och fyra timmar uppgick till 198 och patientantalet som var på avdelningen i mer än ett dygn uppgick till 446.
Det totala antalet vårddygn uppgick till 792 av 1 460 möjliga vårddygn.
– Detta visar på en beläggning som inte alls är så låg som man vill påstå att den är. För 2018 handlar det om en beläggningsgrad på 54,2 procent. Det är också så att de patienter som behandlats på IVA inte hade kunnat få vård på någon annan avdelning på det här sjukhuset, säger han.
Xhevat Durmishi tog under torsdagen del av de yttranden som kom in från olika avdelningar och fackförbund under tiden som IVA:s framtid utreddes.
– Jag noterar att medicinklinikens överläkare är kritiska. Det har naturligtvis att att göra med att det är den kliniken som drabbas mest, säger Xhevat Durmishi. Han har full förståelse för att specialistsjuksköterskorna på IVA varit mycket kritiska till förändringarna som leder till att svårt sjuka patienter måste vårdas på andra sjukhus.
– De har inte gått ut och kritiserat för sin egen skull. De kan få jobb var de vill. Men de har sett till hur det här drabbar den här delen av Kalmar län och de som bor här, säger han.
Sjukhuschefen i Oskarshamn, Birgitta Hjalmarsson, vill inte avfärda Xhevat Durmishis uppgifter kring beläggningsstatistiken på IVA, men hon menar att statistik kan föras på många olika sätt.
– Om du frågor någon annan här på sjukhuset kan du säkert få ett annat svar. Det vi har gjort är att vi har mätt hur det ser ut på avdelningen klockan 06 på morgonen. Det är också så man gör när man rapporterar in till SKL (Sveriges kommuner och landsting), säger Birgitta Hjalmarsson som anser att utredningen inte föreslår en nedläggning av IVA.
– Det är de mest intensivvårdskrävande patienterna som det här handlar om. All övrig verksamhet ska vara kvar, säger hon.