Bedragare låtsas vara Postkodlotteriet – flera länsbor utsatta
Sedan februari har mer än 260 bedrägerier och bedrägeriförsök anmälts runt om i landet där bedragare ringt personer och påstått att de vunnit i Postkodlotteriet.
Därefter har uppringarna bett om bank- och kortuppgifter eller sagt att de inom kort kommer hem till ”vinnaren” för att sätta in den påstådda vinstsumman.
Förmodligen har ännu fler drabbats. Postkodlotteriet misstänker att det finns ett mörkertal i statistiken – ett antal fall som de helt enkelt inte fått kännedom om.
En av alla som drabbats av vågen av Postkodbedragare är Berit, 70, från Oskarshamn. Hon vill nu varna andra och berättar för Barometern-OT hur det gick till när hon blev uppringd av en bedragare vid 15-tiden på måndagen:
– Det kändes ju hur säkert som helst. Han som ringde presenterade och sa att han kom från Postkodlotteriet och att jag hade vunnit 37 684 kronor i Grannyran. Han var så trevlig och visste allt om mig; läste upp mitt personnummer, fullständiga namn och visste var jag bodde, säger Berit och fortsätter:
– Sedan ville han ha mitt kortnummer och att jag skulle gå in i bankappen. Men då kom min man och varnade mig. Då sa han som ringde: ”Jag hör att någon säger 'nej, nej' i bakgrunden – gå nu in i appen!”. Men jag gjorde ju inte det som tur var och det kan jag tacka min man för.
Då avslutade bedragaren samtalet plötsligt.
”Det är så himla lätt att gå på, oj, oj. Jag trodde verkligen inte att jag skulle kunna bli lurad, men där ser man.”Berit, 70
Efteråt är Berit skakad av händelsen när hon insett hur nära det var att bedragaren verkligen lyckats manipulera henne fullt ut.
– Det är så himla lätt att gå på, oj, oj. Jag trodde verkligen inte att jag skulle kunna bli lurad, men där ser man.
– Först var det glädje: ”Är det min tur nu?”. Så här efteråt tänker jag att jag borde ha tänkt till, jag vet ju att de redan har alla min uppgifter. De behöver inte ringa och fråga om dina kontouppgifter, de gör ju aldrig så här.
Vad tänker du om personer som beter sig på det här sättet?
– Jag tycker att det är för jävligt. Men de har väl ingen skam i kroppen. De skulle skämmas som försöker lura gamla människor.
Berit har polisanmält händelsen. Enligt polisen i Oskarshamn finns det en misstänkt, en 42-årig man i Skåne.
Totalt har Postkodlotteriet fått kännedom om tre länsbor som de senaste dagarna råkat ut för samma sak. Alla tre har gratulerats till påstådda vinster på cirka 37 000 kronor.
• En annan Oskarshamnsbo, en äldre man, blev uppringd vid 14:49 på måndagen – men när han vägrade lämna ut sina bank- och kortuppgifter avslutade bedragaren samtalet.
• En pensionerad kvinna i Kalmar fick ett samtal på torsdagen där bedragaren ville ha hennes kortnummer, då skulle ”vinsten” sättas in inom 24 timmar – annars skulle hon få vänta tre till sex månader på att den betalades ut. Kvinnan synade bluffen och då slängde bedragaren på luren.
Men på andra håll i landet har det inte slutat lika lyckligt för de som blivit uppringda eller blivit besökta av bedragarna. Till exempel blev en 70-årig man i Eslöv blåst på hela 150 000 kronor.
Roger Magnergård, presstalesperson på Postkodlotteriet, berättar att lotteriet gått ut med information till alla sina cirka en miljon kunder och varnat för bedragarna. Han påminner också om att lottköpare som vinner automatiskt får sina vinster insatta på det bankkonto de anmälde när de började delta i lotteriet.
– Det är bedrövligt att ge sig på främst seniora människor. De är med i lotteriet för chansen att vinna tillsammans med sina grannar och bidra till en bättre värld. Det här är exempel på en mycket låg form av brottslighet, som bedrivs av samvetslösa personer. Det är kort och gott nedriga brottslingar, säger Roger Magnergård.
Fotnot: Berit heter egentligen något annat.
Polisens tips för att skydda dig mot bedrägerier
• Lämna aldrig ut kontouppgifter vare sig på telefon eller vid besök.
• Lämna aldrig över ditt bankkort och din kod till någon annan person.
• Släpp aldrig in en obekant person utan att kontrollera behörighet.
• Våga vara besvärlig.
• Polisanmäl gärna så polisen får begrepp om omfattningen.