Vattenverket ska bli klart – kommunen pumpar in halv miljon extra
150 miljoner kostade investeringen kommunen. Men än har alltså aldrig de stora vattenmängderna från kycklingindustrin kunnat omvandlas till kranvatten åt invånarna.
Nu krävs mer pengar för att ändra på det.
– Vi vill kunna återvinna processvattnet från Guldfågeln som det är tänkt, säger Jens Olsén, va-chef i Mörbylånga kommun, som betonar att avsaltningsdelen producerar dricksvatten som den ska.
Huvudorsaken till problemen är mangan som satt igen de finaste filtren i vattenverket, enligt Jens Olsén.
Lösningen kostar max en halv miljon kronor, enligt den plan som presenterats av företaget som byggde vattenverket tillsammans med konsulter. Pengarna finns i budgetramen.
Arbetet handlar dels om att få upp pH-värdet för att oxidera manganet så det kan filtreras, och dels om att installera nya pumpar och ledningar, berättar va-chefen.
– Vi vill leda om vattnet från Guldfågeln till manganfiltreringen som vi har från Östersjövattnet. När vattenverket byggdes fanns inga problem med mangan från Guldfågeln därför byggdes ingen filtrering till det.
Eftersom vattenverkets filter behöver rengöras så ofta från mangan hinner man aldrig få igång dricksvattenproduktionen från industrin ordentligt. Det påverkar även kapaciteten på det avsaltade bräckta vattnet negativt, berättar Jens Olsén.
Därför kommer ett team från företaget som levererade membrantekniken den 19 april för att under en vecka åtgärda felen. Sen ska kommunens personal trimma in el och styrsystem. Allt beräknas vara klart i maj 2021 – i tid före tvåårsjubileet.
Vattenverket i Mörbylånga har vunnit flera priser för en unik kombination att producera dricksvatten både från bräckt Östersjövatten och från renat processvatten från kycklingslakteriet. Att producera dricksvatten från Östersjön kräver mer energi och är dyrare än att producera dricksvatten av industrivatten.
– Dessutom köper Guldfågeln en fjärdedel av vår totala snittförbrukning av dricksvatten, säger va-chefen.
”Vi vill kunna återvinna processvattnet från Guldfågeln som det är tänkt.”Jens Olsén, va-chef Mörbylånga kommun