Vägprojekt dominerade debatten på fullmäktige
Ett enigt kommunfullmäktige beslutade på måndagen att kommunen satsar 30 miljoner kronor 2021, 2022 och 2023 på att bygga en ny väg öster om Mörbylånga kyrkby till industriområdet. Detta för att få bort tung trafik genom Kyrkbyn och för att Guldfågeln ska klara miljötillståndet för antal transporter som snart slår i taket.
– Vi måste tänka oss för vad vi gör. Ett alternativ utan Guldfågeln och utan de anställda och de bisysselsättningar som finns är riktigt, riktigt allvarligt, sa Per-Olof Johansson (S).
Han berättade att samhällsbyggnadsnämnden ska besluta om att sätta igång detaljplan för vägen på torsdag, och att det fanns ett uppdrag om detaljplan redan 2005, utan att det hände så mycket mer.
– Det kan man nog göra lite senare tänkte man men nu är det riktigt bråttom.
Årets sista kommunfullmäktige i Mörbylånga kommun genomfördes även det med ett reducerat antal ledamöter, 31, som förutom presidiet deltog digitalt.
Ett annat vägprojekt väckte desto större debatt – Trafikverkets miljonsatsning på att bygga om väg 136 mellan Algutsrum och Borgholm. Där har kommunstyrelsen sagt nej till förslaget till ny väg öster om Algutsrum då för mycket jordbruksmark skulle tas i anspråk.
Något som fått Carl Dahlin (M) att lämna in en interpellation, då han ser en risk för att väg 136 genom Mörbylånga kommun därmed blir utan satsningar. Han ville ha svar från Anna-Kajsa Arnesson (C) om hur partiet med makt både i kommunen, regionen och som stödparti åt regeringen ser till att det verkligen blir en ombyggnad av hela vägen.
– Det handlar om hur väg 136 ska bli snabbare mellan Brofästet och Borgholm. När vi ser att pengarna inte räcker till någonting av det som var tänkt från början, vill vi inte lägga alla pengar som finns på samma ställe, med stort intrång till markägare där, svarade hon.
– Borgholm, Mörbylånga och regionen kommer att ha fortsatta möten, om Algutsrum, Glömminge och förmodligen Rälla och ställer inte det ena framför det andra. Vi kommer hitta lösning.
Henrik Yngvesson (M) menade att kommunstyrelsens eniga yttrande om Algutsrum till Trafikverket kommer i annat läge om regionen nu vill se till att det blir en förbifart Glömminge.
– Om det ska göras ny väg runt Glömminge kan det behövs göras ny väg runt Algutsrum, förutsättningarna kan ändras ganska ordentligt, sa han.
Moderaterna Carl Dahlin och Eva Folkesdotter Paradis ville också ha svar på när fritidsbanken, som fullmäktige beslutat införa, kommer att införas i Mörbylånga kommun. Planeringen inleds nästa år men det kan komma att ta till 2022 innan fritidsbanken verkligen kan öppna, kanske tidigare, sa kultur- och tillväxtnämndens ordförande Per-Olov Johansson (C) utan att lova något.
Det blev också en debatt om förslaget att minska pensionskostnaderna genom att försäkra bort delar av pensionsskulden.
– Det är en dyr lösning i förhållande till det vi redan har, sa Henrik Yngvesson (M).
Moderater och Kristdemokrater fick med sig Liberaler och Sverigedemokrater på en minoritetsåterremiss, så det blir vidare utredning av av frågan.
Tidigare ledamoten Pia Schröders motion om att Mörbylånga ska bli djurvänligare kommun fick avslag. Hon ville ha hundkartor som visar till vilka matställen och badplatser hundar är välkomna men såna kartor ligger inte under kommunal verksamhet, enligt svaret.
Socialdemokraterna Margaretha Lööf-Johanson, Jerker Nilsson, Kristina Sjöström och Seita Riikonen hade lämnat in en motion om bänkar och utegym för ökad trivsel i Mörbylånga hamn. De fick svaret att förvaltningen redan arbetar med trivseln. I väntan på att planprogram och detaljplan för hamnen blir färdigt görs dock bara mindre investeringar som nya bryggor till badplatsen Balken.