Unikt projekt – 13 nya ”Hesa Fredrik”-larm monteras på Öland
Förr kallades larmen för ”Hesa Fredrik”. Numera kallas de för VMA, viktigt meddelande för allmänheten. Och nu kommer invånarna i Färjestaden och Mörbylånga att kunna nås av sådana viktiga meddelanden.
Det är Myndigheten för Skydd och Beredskap, MSB, som är huvudman för allmänt meddelande. Men det är Räddningstjänstens risk- och informationssäkerhetschef Reinhold Sehlin som tagit initiativ till att larmen ska sättas upp i kommunen.
Två högtalare
– Jag tyckte att det kan behövas. Dels körs ofta farligt gods på Ölandsbron, dels finns industrier både i Färjestaden och Mörbylånga, säger Reinhold Sehlin.
Just nu och ett par veckor framåt ska tretton enheter monteras. Det blir åtta stycken i Färjestaden och fem i Mörbylånga.
Varje larm består av två högtalare och ett elektronikskåp. Högtalarna skickar ut ett gällt ljud, på 136 dB. Men de kan också användas till talade meddelanden.
MSB:s underentreprenör Vattenfall har fyra personer på plats som monterar ihop elektroniken i skåpen, ett jobb som sker på brandstationen i Färjestaden. Här kommer också styrenheten till larmet att sitta.
– Jag har personligen jobbat med det här i 30 år. Först på MSB, men nu har myndigheten lagt ut det på Vattenfall, så då gick jag med, säger arbetsledaren Alf Lidén.
”Det här är något av ett unikt projekt eftersom det är så många enheter som ska upp.”
Det finns 4 500 VMA-enheter monterade i landet.
– Alla stora kommuner har VMA. Vi byter ut gamla kompressordrivna sifoner och monterar nya i mindre kommuner. Men det här är något av ett unikt projekt eftersom det är så många enheter som ska upp, säger Alf Lidén.
Placeringen av larmen har varit lite besvärlig. Det har varit svårt att hitta lämpliga platser. Det innebär att man i brist på andra lämpliga platser har tvingats använda sig av Snäckstrands förskola, Vitsippans förskola, Färjestadens skola och Skansenskolan.
Test fyra gånger per år
Larmen testas fyra gånger om året. Det är klockan 15.00 första måndagen, sista månaden i varje kvartal.
– Då får personalen hålla barnen inne. För ljudstyrkan 136 dB på en meters avstånd är rejäl. Alternativt kan man undanta larmen på förskolan och skolorna från testlarmen, säger Alf Lidén.
Monteringen ska vara klar i slutet av maj. Varje enhet kommer att testas för sig, någon sekund.
– Första testlarmet kommer antingen 3 juni eller 3 september. Det beror delvis på om man hinner klart med monteringen, men vi måste också utbilda vår personal och hinna gå ut med information till allmänheten så att vi inte skrämmer upp någon, säger Reinhold Sehlin.
Borgholms kommun är fortfarande en vit fläck på kartan när det gäller VMA-larm.
– Visserligen finns inte samma typ av industrier i Borgholm, men det borde finnas även där. Jag diskuterar just nu med kommunledningen, säger Reinhold Sehlin.
Kostnaden behöver kommunerna inte bekymra sig över; det står staten för.