Torkan: Bönder vattnar åkrar med UV-renat avloppsvatten
Olof och Andreas Danielsson driver gården Risinge hereford med 2 500 nötkreatur och ligger bakom pilotprojektet tillsammans med Mörbylånga kommun. När allt är klart i sommar ska de återanvända spillvatten från kommunens reningsverk för att kunna fylla på sina bevattningsdammar löpande. De senaste årens låga grundvattennivåer och torka har varit en utmaning för lantbrukarna som testar ny teknik för att få tag på vatten.
Reningen sker genom att spillvattnet från reningsverket, där kommunens avloppsvatten hamnar, uv-behandlas. Detta gör att en dryg fjärdedel av spillvattnet kan återanvändas till att vattna åkrar istället för att rinna rätt ut i Östersjön, enligt Mörbylånga kommun.
– Vi ska köpa en maskin som dödar bakterier som är i spillvattnet. Vi har fått klartecken från kommunen att vi får göra detta om vi uv-behandlar vattnet, men anläggningen är inte färdig förrän i augusti, säger Olof Danielsson.
”Volymmässigt kommer projektet med sina upp till 250 000 kubikmeter per år att bli ett av de största i sydöstra Sverige när det gäller att använda avloppsvatten för bevattning av åkermark. Eftersom södra Öland dessutom är ett av de torraste områdena i Sverige så kommer den volymen att vara mycket välbehövlig”, skriver Mörbylånga kommun i ett pressmeddelande på hemsidan.
– Arbetet med att återföra vatten till landskapet samt återanvändning av vatten från kommunens reningsverk behöver prioriteras. Samarbetet med företag och kommun är ett bevis på att detta är möjligt, säger Per-Olov Johansson C), ordförande i kultur- och tillväxtnämnden i Mörbylånga kommun.
– Förhoppningsvis kan detta projekt leda till fler innovativa projekt för att säkra vattentillgång och minska klimatpåverkan, säger kommundirektör Ann Willsund.
”Arbetet med att återföra vatten till landskapet samt återanvändning av vatten från kommunens reningsverk behöver prioriteras.”Per-Olov Johansson (C)