Annons

Sverigeunik elkabel ska ge färre strömavbrott på Öland: ”Tre lager”

Att södra Öland blir strömlöst är mer regel än undantag. Senast häromdagen blev 1 465 hushåll utan el. Nu satsar Eon på en ny sorts isolerad kabel för att minska strömavbrotten.
1,2 mils luftburen ledning mellan Grönhögen och Degerhamn håller på att bytas ut för att minska risken för strömavbrott.
Mörbylånga • Publicerad 21 september 2024
1,2 mil elledning håller på att bytas ut mot modern insolerad ledning.
1,2 mil elledning håller på att bytas ut mot modern insolerad ledning.Foto: Andreas Yngvesson

Befolkningen och företagen på södra Öland är hårt prövade när det gäller strömförsörjningen. Strömavbrotten är vanliga, så pass vanliga att det är ett problem för kommunen.

– Dels är det problem för invånarna men även för våra verksamheter som äldreomsorg och hemtjänst som är helt beroende av att vi har el, säger kommundirektören Ann WIllsund.

Annons

Ett sätt att säkra elnätet är att gräva ner ledningarna under jord, men det funkar inte på alla ställen. I stället satsar Eon på att använda en ny typ av isolerad ledning från Amokabel.

– Här har vi haft en oisolerad så kallad blanklina tidigare och har mycket problem med främst svanar som flugit i den. Nu när vi isolerar hoppas vi verkligen att vi kan undvika detta, säger Caroline Marstorp, projektledare på Eon.

Arbetet med att byta ut elledningarna väntas ta sju veckor.
Arbetet med att byta ut elledningarna väntas ta sju veckor.Foto: Andreas Yngvesson

Just sträckan från Grönhögen och norrut är extra olycksdrabbad menar hon. Det har varit sex avbrott på den de senaste två åren.

– Det låter kanske inte så mycket men på den här nivån är det mycket. Vi har många ledningar som inte har ett avbrott på flera år. Och det drabbar hela södra Öland.

Ledningen beskrivs som en större landsväg som förser hela södra Öland med el.

– Den här ledningen som är på 50 kilovolt matar från Degerhamn ner till Grönhögen. Och i Grönhögen finns en fördelningsstation som fördelar ut till tio kilovoltsledning och sedan vidare till små nätstationer som fördelar elen vidare till hushållen.

Arbetet har planerats i två år, inleddes för två veckor sedan och kommer att pågå i fem veckor till. Totalt ska 1,2 mils elledning bytas ut till en kostnad på ungefär 4,7 miljoner kronor.

Peter Eriksson, vd på Amokabel, visar upp den isolerade kabeln som ska användas.
Peter Eriksson, vd på Amokabel, visar upp den isolerade kabeln som ska användas.Foto: Andreas Yngvesson

– Att ha de här isolerade ledningarna på den här spänningsnivån är nytt för oss och vi är nog de första i Sverige som testar det, säger Marstorp.

För tillverkaren Amokabel är det premiär i Sverige, men deras ledningar med ännu högre kapacitet används redan utomlands.

– Just den här produkten som vi kallar för belagd luftledning satsar vi väldigt mycket på internationellt. För vår del är det äntligen att vi får 50 kilovolt i Sverige. Sedan tidigare levererar vi ledningar upp till 110 kilovolt i Indien bland annat, säger Peter Eriksson, vd på Amokabel.

Annons

Det luftburna svenska elnätet är uppbyggt med så kallade blanklinor, ledningar helt utan isolering där metallen ligger i luften. Den som ska användas nu är rejält isolerad.

– Den stora skillnaden på vår kabel och den gamla blanklinan är att den har tre lager plast på sig. Vart och ett av lagren har sin egen funktion. Innerst en halvledare, sen isolering som skydd och så en yttermantel som vi kan anpassa till regionala förutsättningar.

Caroline Marstorp på Eon.
Caroline Marstorp på Eon.Foto: Andreas Yngvesson
”Här har vi haft en oisolerad så kallad blanklina tidigare och har mycket problem med främst svanar som flugit i den. Nu när vi isolerar hoppas vi verkligen att vi kan undvika detta.”
Caroline Marstorp, Eon
Andreas YngvessonSkicka e-post
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons