Skolelever ska hjälpa till att fira världsarvet 20 år – här är guiden
Bland annat engageras skoleleverna på Alunskolan i år igen som miniguider. Försöket som inleddes förra året anses lyckat. Eleverna kommer under våren att arbeta med natur och kultur på Sydöland, och bjuds på tårtkalas i maj på Ölands södra udde för att fira 20-årjubileet.
Det börjar med att 2 000 företagare i Mörbylånga kommun får vykort med information om varför världsarvet är unikt och vad världsarvet har för betydelse för södra Öland.
Den 24 mars genomförs en kväll med fokus på världsarvet, där världsarvssamordnare Emma Rydnér och arkeologiprofessorn Cornelius Holtorf, innehavare av Unescoprofessuren om Heritage Futures, samtalar om kulturarv i världen. Då visas även en utställning på kommunens bibliotek på temat framtiden, fem olika bilder av hur det kan se ut år 2050.
Under våren kommer fem guidningar med olika perspektiv på världsarvet att genomföras. Det är ett samarbete mellan Ölandsguiderna, naturum Ottenby och Eketorps borg.
Äldre som bor på Mörbylånga kommuns särskilda boenden kommer också att få fira med bildvisning och berättelser om Södra Ölands odlingslandskap. Bilderna visar miljöer som kor som betar i sjömarkerna och södra Ölands radbyar.
Eketorps borg, mitt i det unika landskapet, kommer att visa en världsarvsutställning under sommaren.
På midsommardagen öppnar även en utställning om världsarvets byar på Ölands museum Himmelsberga.
Många av aktiviteterna finansieras via Dunc-projektet där Mörbylånga kommun deltar. Development of Unesco Natural and Cultural Assets är ett Interreg South Baltic EU-projekt, där flera världsarv samarbetar.
Världsarvet södra Ölands jordbrukslandskap
År 2020 är det 20 år sedan Södra Ölands odlingslandskap skrevs in på Unescos världsarvslista.
Det finns drygt 1100 världsarv i världen och 15 i Sverige.
På södra Öland är det berättelsen om lantbrukarnas arbete i många generationer som är grunden i världsarvsutnämningen.
I världsarvet Södra Ölands odlingslandskap ingår byarna, åkrarna, Stora alvaret och sjömarkerna. Tack vare att lantbrukarna fortsätter att odla jorden och låta sina djur beta Stora alvaret och sjömarkerna lever odlingslandskapet vidare.
Källa: Emma Rydnér, världsarvssamordnare, Södra Ölands odlingslandskap