Annons

TV: Se robotdjuren som ska sprida glädje på äldreboenden

De jamar och spinner, är mjuka att kela med men kan inte gå.
Mörbylånga kommun har köpt in åtta robotkatter, som ska placeras ut på äldreboenden. För att skapa trygghet och trivsel.
Mörbylånga • Publicerad 30 januari 2019 • Uppdaterad 31 januari 2019

Här saknas innehåll

Robotkatter som husdjur i äldrevården har testats i andra kommuner och verkar fungera bra, enligt omsorgschef Pernilla Ekholm Slottner.

– Brukarna vet att katterna inte är riktiga, men det går inte låta bli att klappa dem. Vi satt och klappade på katterna när vi gick igenom investeringsbudgeten, säger hon.

Annons

– De blir ett komplement till de riktiga katter som finns på en del äldreboenden, med den fördelen att de är allergifria och inte kräver mat och skötsel och veterinärbesök, inget ansvar. Det är inte heller alltid så att brukaren klarar av ett riktigt djur.

”Brukarna vet att de katterna inte är riktiga, men det går inte låta bli att klappa dem”, säger omsorgschef Pernilla Ekholm Slottner som köpt in katter och annan digital teknik till Mörbylånga kommun.
”Brukarna vet att de katterna inte är riktiga, men det går inte låta bli att klappa dem”, säger omsorgschef Pernilla Ekholm Slottner som köpt in katter och annan digital teknik till Mörbylånga kommun.Foto: Pia Olofsson

Åtta robotkatter, eller terapikatter, och två hundar ska placeras ut på kommunens olika demens- och äldreboenden i februari. 3 000 kronor styck kostar de.

– Vi får se hur reaktionen blir. Det finns en dyrare variant också som kan gå och har tvättbar päls, men de dyra såg läskiga ut har jag läst i recensioner. Det var många som blev rädda för dem, så vi valde de här i stället. De får hålla så länge de håller, säger Pernilla Ekholm Slottner.

Statsbidrag på 740 000 kronor till välfärdsteknik ger omsorgen möjlighet att satsa på digital teknik, med syftet att öka trygghet och främja rörelse bland annat.

Åtta robotkatter, eller terapikatter, och två hundar ska placeras ut på kommunens olika boenden.
Åtta robotkatter, eller terapikatter, och två hundar ska placeras ut på kommunens olika boenden.Foto: Pia Olofsson
”Fördelen är att de är allergifria och inte behöver skötsel. Det är inte heller alltid så att brukaren klarar av ett riktigt djur.”

Förutom gosiga hundar och katter har kommunen köpt in en cykel med tillhörande tv-skärm, en så kallade bikearound där man kan cykla i olika miljöer som syns på skärmen. Den ska placeras på äldreboendet Rönningegården i Mörbylånga och kan användas av alla brukare på särskilda boenden och av alla med funktionsvariationer, berättar hon.

Pengarna har också gått till några spelkonsoler – en till varje äldreboende och en till varje enhet inom omsorgen om personer med funktionsvariationer.

– Det är rörelsespel, som främjar att våra brukare rör sig.

För statsbidragen har kommunen också köpt in matningsrobot till hemtjänsten, som hjälper den som har svårt att äta själv. Det går att styra upp skeden med en dosa med ena handen och sträcka sig fram så lägger en sked in maten i munnen, berättar Pernilla Ekholm Slottner.

– Om det är ett par som bor hemma där den ena är sjuk i Parkinson och skakar, så kan den andra sitta mitt emot när de äter i stället för att sitta bredvid och mata. De kan prata med varandra. Det handlar om att bli mer självständig.

Denna matningsrobot gör det lättare att äta på egen hand även om man är skakig, genom att styra en robotarm med sked mot munnen med den ena handen på ett styrreglage på bordet.
Denna matningsrobot gör det lättare att äta på egen hand även om man är skakig, genom att styra en robotarm med sked mot munnen med den ena handen på ett styrreglage på bordet.Foto: Pia Olofsson
Annons

Pengarna har till stor del använts till bärbara datorer till personal som är ute och rör sig, som hemtjänsten som kan dokumentera digitalt på plats. Det ersätter dagens system med papper i pärmar.

– Det blir enklare att hitta rätt information. Varje avdelning får också en surfplatta där det går att ladda ner appar, som ska användas i verksamheten.

Pia OlofssonSkicka e-post
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons