Ny plan: Mer frihet ska locka personal till äldreomsorgen – ”alla behövs i vården”
Mörbylånga kommun vill också utreda om man ska ta bort växelvis vård för dementa på korttidsboende och istället stödja anhöriga på annat sätt. Två förslag i den äldreomsorgsplan 2030 som politikerna snart ska besluta om.
Att vårdpersonal själva kan ansöka om utökat ansvar för ekonomi, personal och driva sitt äldreboende eller hemtjänstområde genom intraprenad växer i landets kommuner. Nu vill Mörbylånga kommun haka på, enligt socialnämndens ordförande Mathias Karlsson (S).
– Vi har en åldrande befolkning och även om fler är friska längre kommer fler att behöva vård. Den största utmaningen för 2030 är att få tag i personal, säger han.
– Egentligen skulle alla som är på väg ut på arbetsmarknaden behöva jobba i offentlig sektor, där vår verksamhet är en stor del.
Intraprenad innebär inte att äldreboendet blir privat vårdföretag utan socialnämnden behåller det formella ansvaret för verksamheten och bekostar driften.
Förslaget är en del av den nya äldreomsorgsplanen för 2030 som den styrande majoriteten från S, C och V i socialnämnden har tagit fram. Även oppositionen ska lämna synpunkter innan beslut fattas inom kort.
Flera åtgärder för personalen är på gång, som att alla som vill ska få arbeta heltid. I äldreomsorgsplanen planerar man för brukare som är vana vid att välja, allt från pensionsbolag till elbolag, och kommer att ställa större krav på vilka tjänster man vill ha utförda och när de ska utföras, berättar Mathias Karlsson.
– Personalen kommer att få större möjlighet att ta ansvar för sin arbetssituation, mycket i dialog med brukaren, säger han.
– Vi behöver också jobba för att vårdutbildad personal faktiskt jobbar med vård. Våra undersköterskor kan inte längre jobba med städning och inköp.
I planen diskutera även vilka lokaler som redan finns och vilka lokaler som behöver byggas till äldreomsorgen. Politikerna vill koncentrera den avancerade vården till Färjestaden och Mörbylånga, där ett nytt demenscentrum ska utredas.
– Det är viktigt att kraftsamla. Däremot funderar vi på trygghetsboende på Sydöland. Det finns initiativ från Södra Möckleby, men där får vi signaler från Mörbylånga bostad att det är svårt att hyra ut lägenheter, säger Mathias Karlsson som även gärna ser privata initiativ som Wasa seasides seniorboende som byggs i Färjestaden.
Socialnämndens ordförande erkänner hur viktig vården är som anhöriga ger i hemmet. Samtidigt finns förslag på att ta bort möjligheten att äldre med demens växelvis bor på korttidsboende, för att avlasta anhörigvårdaren. En orsak är att det enligt personalen inte är så bra för en dement att flyttas fram och tillbaka, en annan är ökat tryck på vårdplatserna, enligt Mathias Karlsson.
– Vi vill utreda hur vi kan ge anhöriga avlastning på annat sätt. Alternativet för om en anhörig inte orkar med vård hemma är särskilt boende, vilket är väldigt dyrt.
Politikerna vill satsa på digital teknik som en kamera som övervakar äldre som sover istället för att hemtjänsten rycker ut. Kommunen vill även utveckla fler digitala lösningar tillsammans med bland annat Kalmar science park, berättar han.
I framtidens äldreomsorg planeras också för ett ökat samarbete med föreningar, grannar och ideella krafter.