MBAB saknar investeringsstöd till nya bostadsområdet: ”Troligt att det blir fler bostadsrätter än hyresrätter”
Mörbylånga Bostads AB ska bygga 65-70 bostäder på Däck Roys tidigare tomt i centrala Färjestaden, ett bostadsområde som numera kallas för Färjebacken. Barometern kunde i början av december berätta att det kommunala bostadsbolaget sökte efter en samarbetspartner till bygget på den runt 10 000 kvadratmeter stora ytan mellan Storgatan och Hantverkargatan – samtidigt som riksdagen hade beslutat att investeringsstödet för hyresbostäder och bostäder för studerande, som infördes 2017, skulle avskaffas från årsskiftet 2021/22.
– Vi vill inte belasta bolagets ekonomi för mycket. Nu är tanken att vi ska göra en upphandling och söka efter en samarbetspartner. Det är ett första steg i den här processen, vi får se vad marknaden säger och ta det därifrån, sa Carina Adolfsson Elgestam (S), ordförande i Mörbylånga Bostad, till Barometern då.
Tre månader senare befinner sig Mörbylånga Bostad fortfarande på det här första trappsteget.
– Vi har fått ett uppdrag att hitta en partner till det projektet. Vi håller på att handla upp en konsult som ska hjälpa oss med att handla upp den här partnern, vi räknar med att avsluta upphandlingen inom någon vecka, säger Mörbylånga Bostads vd Jonas Everbrand och fortsätter:
– Efter det jobbar vi fram förfrågningsunderhållet under våren. Förhoppningsvis har vi en partner till sommaren.
MBAB kommer inte att ha ett eventuellt investeringsstöd i ryggen.
”När nu investeringsstödet inte finns mer så är det troligt att det blir fler bostadsrätter än hyresrätter men vi vet inte det än.”Jonas Everbrand, vd, Mörbylånga Bostads AB
– Vi ansökte aldrig. Eftersom vi inte hade bygglovet klart så var det kört, vi hade inte finansiering klar så vi kunde helt enkelt inte rita huset. Vi får inte mer kommunal borgen från kommunen heller, det har man varit tydlig med. Och då lyckas vi inte bygga hela området samtidigt och därför måste vi göra så här, gå ut och söka en partner, säger Jonas Everbrand.
Carina Adolfsson Elgestam sa i december att ”förhoppningen är att området ska stå klart under 2023”. Är det fortfarande målet?
– Vi hoppas ha en partner till sommaren för att jobba fram projektet under hösten. Om allt går som det ska kan det bli byggstart till jul.
Pratar vi fortfarande om 65-70 bostäder?
– Någonstans där, ja.
Blir det både hyres- och bostadsrätter?
– Vår del är hyresrätter, sedan vad partnern väljer att bygga där får vi se. Och vad ekonomin tillåter. När nu investeringsstödet inte finns mer så är det troligt att det blir fler bostadsrätter än hyresrätter men vi vet inte det än. Vi har ett uppdrag att producera ungefär tio nya lägenheter per år och då måste vi göra något här.
Mörbylånga Bostad har lite mer än 800 hyreslägenheter i sitt bestånd, runt 480 av dem ligger i Färjestaden. Snittiden för att få tag i en kommunal hyresrätt i Färjestaden är ingen rolig läsning. Den ligger på 56 månader.
Samtidigt växer Färjestaden så det knakar, orten är den klart största motorn i Mörbylånga kommun som, procentuellt sett, har vuxit mest i Kalmar län de senaste två åren – vilket också ställer krav på fler bostäder.
– Det är väldigt viktigt att vi får bygga hyresrätter och att kommunen stöttar oss i den processen, att man ger oss möjlighet att få låna pengar, säger Jonas Everbrand.
När Hållbar plats är färdigställt kommer det att finnas runt 100 hyreslägenheter via privata hyresvärdar i det området. Är de här privata hyresvärdarna räddarna i nöden för kommunen i det här läget?
– De är inte räddare i nöden men det är jättebra att vi får konkurrens. De hade riktigt bra tajming för att bygga där, säger Jonas Everbrand.