Annons

M-politiker ifrågasätter extrapengar mot arbetslöshet

Liv Stjärnlöf (M) ifrågasätter att Mörbylånga kommun lägger 1,5 miljoner kronor extra på arbetsmarknadsenheten när arbetslösheten varit så låg under lång tid.
Mörbylånga • Publicerad 2 mars 2021 • Uppdaterad 3 mars 2021
Liv Stjärnlöf (M).
Liv Stjärnlöf (M).Foto: Pia Olofsson

”Vilken arbetslöshet är det ni vill stävja?” frågar hon i en interpellation där hon hänvisar till att Mörbylånga kommun har den lägsta arbetslösheten i länet. Hon undrar hur pengarna ska användas och varför det inte räcker med det som redan är avsatt till arbetsmarknadsenheten, AME.

Liv Stjärnlöf hade hellre sett att de extra pengarna satsats på södra Öland, som förlorade många arbetstillfällen när Cementa la ner cementtillverkningen förra våren. Särskilt nu när kraftsamling Sydöland försvinner.

Annons

I fullmäktige svarar Per-Olov Johansson (C) att kommunledningen vill använda pengarna till att anställa en jobbcoach med uppgift att hjälpa de som står längst från arbetsmarknaden att få jobb, som ett slags kommunalt Samhall.

– Satsningen riktar sig till människor med en lång historik av psykisk ohälsa. Kan vi med denna satsning få tillbaka medborgarnas självkänsla så att de i någon mån kan komma tillbaka är priset lågt, sa han.

I debatten hade Ulrik Brandén (M) hellre sett ett samarbete med företaget Delta produktion i så fall, som oppositionen föreslagit tidigare. Medan Johan Åhlund (C) anser att det behöver finnas en lokal kraft i kommunen att vända sig till för att det ska fungera.

– Det finns redan en bra grund för AME som redan i dag jobbar med de här frågorna och vi har jättelåg arbetslöshet. Det enda tydliga i er linje är att majoriteten ska minska arbetslöshet genom att anställda folk i kommunhuset, sa Liv Stjärnlöf som vill att användningen av projektpengarna utvärderas noga.

Per-Olov Johansson påpekar att det är en organisationsförändring på gång där arbetsmarknadsenheten, Svenska för invandrare (sfi) och arbetsförmedlingen flyttar ihop i samma lokaler i Mörbylånga.

På kommunfullmäktige ställde också Carl Dahlin (M) frågan om det finns någon policy för utköp av medarbetare i Mörbylånga kommun. Han fick svaret av Matilda Wärenfalk (S) att det inte finns någon policy och att detta är ett avtal som är väldigt ovanligt i kommunen.

Cirka 11 politikermöten, ett konsultarvode på 401 000 kronor samt en ombyggnad av verktyget Stratsys för 181 000 kronor beräknar Anna-Kajsa Arnesson (C) att införandet av den nya tillitsbaserade styrmodellen kostat hittills, när hon svarade på Elisabeth Schröders interpellation.

Henrik Yngvesson (M) ville diskutera vad de 75 000 kronor som kommunen beviljade i avtal med Himmelsberga museum i höstas har hunnit användas till.

– Det kan inte handla om det som ingår i ordinarie verksamhet om det ska vara samarbetsavtal, då är det verksamhetsstöd och det tillåter inte kommunens regler då Himmelsberga har postadress i Borgholms kommun.

”Satsningen riktar sig till människor med en lång historik av psykisk ohälsa.”
Per-Olov Johansson (C)
Pia OlofssonSkicka e-post
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons