Lag tillåter inte handel mellan kommunerna
När folkomröstningen på Öland om en eller två kommuner resulterade i att ha kvar båda, sattes målet att utöka samarbetet mellan kommunerna.
Ett område där kommunerna haft samarbete och gemensam verksamhet, är IT-avdelningen. Med den nya kommunallagen blir det inte möjligt längre.
Problemet togs upp på kommunfullmäktige 9 december.
– Ölands kommunalförbunds förbundsordning ska revideras här ikväll och det är att It-verksamheten flyttas över till kommunalförbundet, förklarade Jens Odevall, kommunchef i Borgholms kommun.
Anledningen är att samverkansavtal mellan kommuner bara är till för myndighetsutövning enligt nya kommunallagen.
– Samverkansavtal går inte att ha när kommunerna kan köpa tjänsten via upphandling på den fria marknaden.
Medlemskommunerna är nöjda med det samarbete som pågått där Mörbylånga kommun köpt IT-tjänsten av Borgholm. Men det är nu ett samarbete och ett förhållande som strider mot kommunallagen.
– Därför tar Ölands kommunalförbund över IT-verksamheten vilket innebär att vi kan fortsätta med samverkan. Vi är nöjda med den service vi har fått tidigare och hur det har fungerat.
Från 1 januari 2020 ligger IT-verksamheten under Ölands kommunalförbund och blir därmed en gemensam organisation.
– Vi har ett bra fungerande kommunalförbund att vi gör flytten påverkar inte verksamheten alls.
Den nya lagändringen om avtalssamverkan i kommunallagen började gälla började gälla 1 juli 2018. Lagändringen innebar att kommuner kan komma överens om att utföra uppgifter åt varandra när det gäller myndighetsutövning.