Annons

Kommunen styr upp badet vid kalkbrottet

I somras slog Grönhögens kalkbrott igenom stort bland badsugna vilket ställde till problem då det inte är en officiell badplats – ännu. Nu satsar kommunen på toalett, parkeringsplats och soptunnor redan i sommar.
Grönhögen • Publicerad 11 mars 2019
Folk har badat i Grönhögens kalkbrott i åratal, men i somras slog platsen igenom stort, vilket ställde till problem då det inte är en officiell badplats och det saknas parkering, toalett och papperskorgar.
Folk har badat i Grönhögens kalkbrott i åratal, men i somras slog platsen igenom stort, vilket ställde till problem då det inte är en officiell badplats och det saknas parkering, toalett och papperskorgar.

Det pågår en utredning som ser över möjligheten att göra om kalkbrottet till kommunal badplats i framtiden. Trots att den inte är klar gör kommunen en del åtgärder redan i år.

Förra sommaren stod bilar parkerade huller om buller även i det inre av vattenskyddsområdet. Det blev skräpigt då det saknades papperskorgar. I år ställer kommunen fram både toalett och soptunnor.

Annons

– Vi tittar på alternativ för en parkeringsplats för att få bort bilarna från det inre vattenskyddsområdet. Vi måste också göra någon form av avskärmning på området så att de som bedriver verksamhet där inte ska bli störda, säger Matheus Tholin som är ansvarig för Mörbylånga kommuns badplatser.

– Intresset för att bada i Grönhögens kalkbrott exploderade förra sommaren, det spreds på sociala medier. Och det var en varm sommar, säger han.

Andra nyheter i sommar är att badplatsen Balken i Mörbylånga hamn får nya bryggor, och att en ny aluminiumramp ska förbättra handikappbadet i Färjestadens hamn.

– Vi har bekymmer med att det samlas mycket tång och sjögräs, det gör rampen hal. Nu hoppas vi att en aluminiumramp på den ramp som finns i dag gör att den känns säker igen, säger Matheus Tholin.

Vad gör kommunen med Haga park i sommar?

– Ingenting, eftersom det inte är en kommunal badplats. Läget är tillbaka som det var för två år sedan ungefär. Det var förra sommaren som kommunen tecknade nyttjanderättsavtal och tog hand om skötseln då det pågick förhandlingar om att köpa badplatsen, när det inte blev så tog det stopp.

Pia OlofssonSkicka e-post
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons