Kommunen förbereder sig för många sjuka i personalen
Fokus ligger också på att hålla smittan borta från äldre och sjuka.
– Vi vet att den äldre befolkningen är en riskgrupp och därför har vi idag, på Folkhälsomyndighetens rekommendation, informerat våra medarbetare och medborgare om att den som känner sig sjuk, eller har lättare symptom, ska stanna hemma och inte besöka våra omsorgsboenden. Det gäller medarbetare i alla våra verksamheter för att förhindra smittspridning. Restriktionen gäller inte om man är fullt frisk, svarar Mörbylångas kommundirektör Ann Willsund.
– Den stora utmaningen för oss är om det blir ett stor utbrott här och vår personal inte kan komma till jobbet, till skolor, förskolor och äldreboenden. Det måste vi kunna hantera, säger Matilda Wärenfalk (S), kommunstyrelsens ordförande i Mörbylånga kommun.
Under onsdagen uppmanar kommunen också medarbetare att ha en återhållsam hållning när det gäller tjänsteresor och externa möten. Varje chef ska göra en riskbedömning inför en resa, enligt Ann Willsund.
Är det några stora evenemang framöver som ställs in?
– Nej, vi har inga evenemang som jag känner till i dag som vi ser ett behov av att ställa in. Men vi följer noga utvecklingen och agerar därefter, svarar hon.
Mörbylånga kommun har bildat en intern samordningsgrupp för att kunna styra och samordna olika verksamheter. Pandemiplanen har uppdaterats, med syftet att kommunen ska kunna utföra samhällsviktiga arbetsuppgifter med färre antal personal.
Varje måndag deltar Mörbylånga kommun i ett regionalt samverkansmöte med andra kommuner och myndigheter. I övrigt hänvisar kommunen till Folkhälsomyndigheten. Den som har frågor om coronaviruset ska ringa 113 13, och den som misstänker smitta ska ringa 1177.