Annons

Klart med mer pengar till ny sporthall

Kommunfullmäktige utökar budgeten för en ny sporthall i Färjestaden till 21,5 miljoner kronor. Måndagens möte innehöll också en lång debatt om vänskapskorruption.
Mörbylånga • Publicerad 31 augusti 2020 • Uppdaterad 1 september 2020
Kommunstyrelsens ordförande Matilda Wärenfalk (S) vid ett tidigare kommunfullmäktigemöte i Mörbylånga. Under pandemin finns bara hälften av ledamöterna på plats i Skansenskolans aula, övriga deltar digitalt.Foto: Pia Olofsson

Den nya sporthallen ska byggas ihop med Färjehallen och användas som idrottshall för eleverna i nya kommunala högstadieskolan dagtid och av föreningar kvällstid. Efter att upphandlingen blev klar framkom att tidigare budget på 17 miljoner kronor inte skulle räcka.

I mars ställde oppositionspolitikern Carl Dahlin (M) flera frågor till kommunalrådet Matilda Wärenfalk (S) om hur kommunen arbetar mot vänskapskorruption: Har kommunen hittat fall av vänskapskorruption, hur utbildas tjänstemän i ämnet och hur arbetar kommunen förbyggande.

Annons

– Vänskapskorruption kan vara både svår att upptäcka och bevisa men skulle det upptäckas ser jag det som allvarligt. Under min tid som kommunalråd har inga fall kommit till min kännedom, svarade Matilda Wärenfalk på måndagen.

Carl Dahlin hävdar att han kontaktats av medarbetare i kommunen som menar att vänskapskorruption existerar. Han önskar mer internkontroll och extern uppföljning, kanske av revisionen, så att korruption inte slinker igenom exempelvis vid tjänstetillsättningar.

Matilda Wärenfalk svarar att förebyggande arbete är viktigt och att det finns rutiner och checklistor vid rekrytering och för vilka som kallas till intervju. Och att revisionen är välkommen att granska frågan.

– Vi har stor tillit till att personer med högt uppsatta positioner inte missbrukar sin ställning. Nya chefer utbildas. Slutligen ser jag ingen anledning att kommuninvånare behöver oroa sig för detta, säger hon och bjuder in Carl Dahlin till vidare samtal i frågan, utanför det offentliga rummet.

Elisabeth Schröders (opolitisk) interpellation om otydliga tjänstebeskrivningar tangerade samma ämne. Hon efterlyste spårbarhet för hur det går till när höga chefer anställs. Enligt Anna-Kajsa Arnesson (C) som svarade på interpellationen finns inga sparade anteckningar från möten om chefstillsättningar, däremot en tydlig delegation om hur tillsättningen ska gå till.

– För länge sedan fanns det både tjänstebeskrivningar och arbetsbeskrivningar, men det blev borttaget i början av 2000-talet för att man inte skulle vara så låst. Det är helt i linje med den styrmodell vi har, det kommer inte finnas låsta beskrivningar, svarar Anna-Kajsa Arnesson.

Förutom information om en ny styrmodell, avslag på flera medborgarförslag och olika politiska val hade kommunfullmäktige också provsmakning av vin på agendan. Fullmäktige beslutade att det ska kosta 8 000 kronor att ansöka om provsmakning av alkohol. Detta efter att Håks gård i Beteby blivit först ut i kommunen med att ansöka om provsmakning av gårdens eget vin.

Pia OlofssonSkicka e-post
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons