Annons

Hemtjänsten flyttar in i nya lokaler – bland annat hos Östersjökliniken

Hemtjänsten i Färjestaden, som varit trångbodd, ska flytta till nya lokaler på Storgatan. Hemtjänstgruppen i Gårdby ska flytta in hos Östersjökliniken i Algutsrum.
Mörbylånga • Publicerad 16 december 2020 • Uppdaterad 21 december 2020
Mathias Karlsson (S), ledamot socialnämnden Mörbylånga kommun, blir t f nämndsordförande.
Mathias Karlsson (S), ledamot socialnämnden Mörbylånga kommun, blir t f nämndsordförande.

– Många av dem jobbar i Algutsrum. Östersjökliniken har skurit ner på sin verksamhet och har ledig yta, säger socialnämndens ordförande Mathias Karlsson (S) efter nämndens beslut på onsdagen.

– Individ- och familj får bättre utrymme på Hantverkargatan när hemtjänsten flyttar in på Storgatan. Vi flyttar in i ett försäkringsbolags gamla lokaler.

Annons

Där ska kommunen hyra av Mörbylånga bostad för 500 000 kronor om året, enligt beslutsunderlaget.

Det är trångt på Hantverkargatan i  Färjestaden där hemtjänstgrupper samsas med individ- och familjeförvaltning. Nu ska hemtjänsten flytta till andra lokaler.
Det är trångt på Hantverkargatan i Färjestaden där hemtjänstgrupper samsas med individ- och familjeförvaltning. Nu ska hemtjänsten flytta till andra lokaler.Foto: Barometern-OT

På Hantverkargatan har fyra hemtjänstgrupper samsats med socialförvaltningen och det har bland annat saknats förvaring och vilorum för personalen.

Socialnämnden i Mörbylånga kommun har hämtat upp ett förmodat minus på 11 miljoner kronor i våras till ett plus på 2,6 miljoner i år. Mycket tack vare regeringens statsbidrag för ökade kostnader på grund av corona-pandemin.' Men även på grund av besparingar och ökat fokus på nämndens ekonomi, enligt socialnämndens ordförande.

Nämnden får också 7,9 miljoner kronor i extra statsbidrag från regeringen nästa år, pengar som helt vigs till äldreomsorgen.

– Bland annat har vi avsatt en pott på 4,6 miljoner kronor för utveckling som medarbetare och chefer kan söka pengar ur. Vi har också avsatt pengar för att medarbetare och chefer ska kunna träffas, vilket är svårt i verksamhet som hemtjänst.

Kommunen satsar också pengar på att öka grundbemanningen för att lättare kunna lösa vikariebehoven. De extra pengarna ska därför också gå till att anställa ytterligare en chef, då det är för många anställda per chef inom omsorgen nu, enligt Mathias Karlsson.

– Både höjd grundbemanning och heltidsresan har gjort att vi behöver fler chefer. Vi har fortfarande för många anställda per chef men det blir bättre i alla fall med ytterligare en chef, säger han.

Just nu pågår också diskussioner mellan kommunerna, däribland Mörbylånga, och regionen om hur vaccineringen mot covid-19 ska gå till rent praktiskt när vaccinet blivit godkänt, berättar Mathias Karlsson.

– Ingen brukare är smittad nu vad jag känner till, några enstaka ur personalen. När det var som värst under pandemin var 13 procent av personalen sjukskriven, nu är siffran under tio procent.

Pia OlofssonSkicka e-post
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons