Annons

Ett år senare: De som blev kvar på fabriken ser framåt

Ett år efter att buller från ugnar och kvarnar har tystnat börjar Cementas kalkbrott förvandlas till en sjö. Bakom den tomma fabrikens siluett tillverkas mikrocement som ska täta tunnlar i Stockholm. 75 anställda har blivit sju.
Degerhamn • Publicerad 10 april 2020 • Uppdaterad 18 april 2020
Roger Petersson och Tommy Pettersson har gått i samma klass på Skansenskolan i Mörbylånga och har båda jobbat 31 år på Cementa. De är två av sju anställda som är kvar på fabriken i Degerhamn – ett år efter att de stora ugnarna stängdes ner.
Roger Petersson och Tommy Pettersson har gått i samma klass på Skansenskolan i Mörbylånga och har båda jobbat 31 år på Cementa. De är två av sju anställda som är kvar på fabriken i Degerhamn – ett år efter att de stora ugnarna stängdes ner.Foto: Pia Olofsson

– Jag kallar det den gröna fabriken nu. Koldioxidutsläppen är nere på noll.

Det säger Tommy Pettersson, platschef på det som är kvar på Cementas anläggning efter att tillverkningen av anläggningscement lades ner för ett år sedan.

Annons

– Degerhamn är en fantastisk plats. Den här bygden har varit påverkad länge av buller och damm, men nu kan man höra fågelsång igen. Vi är den gröna fabriken nu, som håller på med en världsunik produkt i lilla Degerhamn. Men det är klart, hade vi byggt fabriken nu hade vi bara behövt 40 procent av den här ytan, säger han.

En tredjedel av dem som jobbade på Cementa bodde på södra Öland med postadress Degerhamn. Tommy Pettersson var personalchef vid neddragningsbesked och förhandlingar. Han har jobbat på fabriken i över 30 år och är en av sju som jobbar kvar.

– Det har varit en process, säger han.

– För varje kompis som hittat nytt jobb och som det ordnat sig för släpper det lite. De har fått jobb på Mönsterås bruk, Bergkvara buss, Bergs Timber, Bombardier, Guldfågeln, Spiroline i Grönhögen och på andra ställen.

I de stora ugnarna tillverkades klinker av krossad och mald kalksten i höga temperaturer. Klinkerkulor maldes sen till cement. En hantering med stora koldioxidutsläpp som var en orsak till nedläggningen.

2017 kom 94 fartyg till Degerhamn, 2019 var det nere på 36. Nu kommer enstaka fartyg från Slitefabriken med anläggningscement som ska malas ner till mikrocement. Färdig produkt fraktas till kunderna med lastbil.
2017 kom 94 fartyg till Degerhamn, 2019 var det nere på 36. Nu kommer enstaka fartyg från Slitefabriken med anläggningscement som ska malas ner till mikrocement. Färdig produkt fraktas till kunderna med lastbil.Foto: Pia Olofsson

Alla dessa jättebyggnader står oanvända, och underhålls av den lilla personalstyrka som finns kvar på plats. I teorin ska det gå att starta upp fabriken igen men för det krävs kunnigt folk vilket är en bristvara, enligt Tommy Pettersson.

– Exporten minskade när koldioxidskatten ökade. Fabriken i Slite fick överkapacitet och kunde tillverka det vi gjort i Degerhamn. Miljökraven gör att vi verkligen måste vara på tå i cementindustrin med mer modern teknik och då var det väldigt lång payback-tid att satsa på en så liten fabrik som Degerhamn.

Bullerdämpad tillverkning av mikrocement finns kvar i en byggnad i Degerhamn. Mikrocement tätar tunnlar, genom att växelvis borra hål och snabbt spruta in cement som stelnar direkt så inte vatten tränger in i tunneln. Produktionen av mikrocement har ökat från 6 000 ton till 10 000 ton senaste året, enligt Tommy Pettersson.
Bullerdämpad tillverkning av mikrocement finns kvar i en byggnad i Degerhamn. Mikrocement tätar tunnlar, genom att växelvis borra hål och snabbt spruta in cement som stelnar direkt så inte vatten tränger in i tunneln. Produktionen av mikrocement har ökat från 6 000 ton till 10 000 ton senaste året, enligt Tommy Pettersson.Foto: Pia Olofsson

Cementa lät tillverkningen av mikrocement finnas kvar i Degerhamn och är fortfarande en föreningssponsor och en kraft i samhället, menar Tommy Pettersson. Han har kontakt med bolagets tekniske chef en gång i veckan.

– Vi är inte övergivna här nere. Tänk om man startat upp ett helt nytt företag med sju anställda på södra Öland nu. Vad positivt det hade varit, säger han.

Kameror från kontrollrummet i Skövdefabriken övervakar tillverkning och packning av mikrocement I Degerhamn.
Kameror från kontrollrummet i Skövdefabriken övervakar tillverkning och packning av mikrocement I Degerhamn.Foto: Pia Olofsson

Dessutom vilar ständigt Skövdefabrikens vakande öga över Degerhamn. Maskinerna som maler ner cementen till oerhört små partiklar sköts från kontrollrummet i Skövde. Det finns övervakningskameror uppsatta i byggnaden där mikrocement tillverkas, packas och lastas.

Annons

– Vi har levererat till Australien. Just nu ska allt till tunnlarna till förbifart Stockholm. Målet är att växa men våra säljare på huvudkontoret har inte vågat knyta upp nya kunder förrän detta är levererat.

”Det har varit en känslostorm", säger tidigare Cementamedarbetaren Andreas Johansson, som har flyttat in på det ödsliga fabriksområdet med ny vvs-firma och tre anställda, om året som gått. Men han ser positivt på framtiden.
”Det har varit en känslostorm", säger tidigare Cementamedarbetaren Andreas Johansson, som har flyttat in på det ödsliga fabriksområdet med ny vvs-firma och tre anställda, om året som gått. Men han ser positivt på framtiden.Foto: Pia Olofsson

På området har tidigare Cementamedarbetaren Andreas Johanssons vvs-firma med tre anställda flyttat in.

– Det har varit en känslostorm, säger han om året som gått.

– Jag jobbade på Cementa i fem år, men föräldrar och släktingar har jobbat där. Alla vi som bor här levde med Cementa. Så är det alltid på industriorter, säger han.

Andreas Johansson vågade starta eget företag, som fyllde ett år på långfredagen, tack vare ett treårskontrakt med Cementa. Två anställda jobbar med underhåll åt bolaget, medan han själv till största delen gör olika vvs-jobb, i dag hos en sommargäst i Grönhögen.

Kontoret ligger på fabriksområdet som nu ekar tomt jämfört med förr.

– Klart man funderar över vad som ska hända med den gamla fabriksdelen som inte är i drift. Brukshotellet fick stänga restaurangdelen, sedan stängde Ica-affären. Det gör att folk inte kommer ut lika mycket och det märks på gatorna i Degerhamn och Södra Möckleby, säger han.

– Samtidigt är en del positivt på gång. Man startade upp fotbollslaget igen och när spelet kommer igång kan det bli lite liv vid matcherna. Jag har också en del vvs-jobb före sommaren i fastigheten för den nya matbutiken som planeras.

Även ett annat företag är på väg in på fabriksområdet med sitt lager, men avtalen är inte klara än, enligt Tommy Pettersson.

Fakta

Lång cementhistoria i Degerhamn

På 1700-talet fanns ett alunbruk i Degerhamn. Här framställdes alun för export till 1880-talet då konkurrensen från stora kemiska fabriker i Europa blev för stor och tillverkningen upphörde. Alunskiffer innehåller både mycket tungmetaller och energi (rester av lagrade växter och djur som ombildats till kol och olja).

1886 lockade tillgången på kalksten det nybildade Ölands cementaktiebolag att bygga en fabrik på platsen. Att det fanns en bra hamn i Degerhamn bidrog också. Den nya fabriken stod klar 1888.

16 oktober 2018 kom planerna på att lägga ned cement- och klinkerproduktionen i Degerhamn av miljöskäl, som en chock för de anställda. De framhöll hur långt fabriken kommit i miljöarbete och produktutveckling. I januari 2019 fattade styrelsen det slutgiltiga beslutet. Fredag 26 april satte personalens avskedsfest med fyrverkerier punkt för 133 års cementhistoria i större skala.

1 maj 2019 slutade Cementa med att bryta sten i Albrunna kalkbrott, mala råmjöl, bränna klinker i ugnar, samt mala klinker tillsammans med gips, ferrogranulat och kalksten till ett fint pulver – cement. Kvar är möjligheten att ta emot anläggningscement från bolagets Slitefabrik via fartyg, samt mala cement till mikrocement, lagra och transportera ut mikrocement via lastbil.

Källa: ”Degerhamn cementfabrik – industri- och kulturhistorisk dokumentation och värdering” av Sven Olof Ahlberg och Lena Knutson Udd från 2011. Cementas miljörapport 2019.

Kalkbrottet i Albrunna söder om fabriken är ungefär tusen gånger tusen meter stort, enligt Tommy Pettersson från Cementa.
Kalkbrottet i Albrunna söder om fabriken är ungefär tusen gånger tusen meter stort, enligt Tommy Pettersson från Cementa.Foto: Pia Olofsson

Spåren efter stenindustrin syns också i det stora kalkbrottet i Albrunna söder om fabriken. Kommunen och Cementa kom överens om att kalkbrottet skulle fyllas med vatten och bolaget fick tillstånd från länsstyrelsen. Sedan företaget stängde av pumparna vid skördefesten förra året har vattnet stigit tre meter.

Gruvkontoret (vid flaggan) mitt i brottet togs bort i vintras och asfaltsvägar plockas bort. Små stenöar byggs upp för att förhoppningsvis bli häckningsplatser för fåglar, berättar Tommy Pettersson.
Gruvkontoret (vid flaggan) mitt i brottet togs bort i vintras och asfaltsvägar plockas bort. Små stenöar byggs upp för att förhoppningsvis bli häckningsplatser för fåglar, berättar Tommy Pettersson.Foto: Pia Olofsson
Annons

Om 17 år räknar bolaget med att sjön stigit till stenbrottskanten 8,7 meter upp. Ett dike ser till att vattnet rinner ut över Alvaret vid den höjden. Fortfarande är vägen avstängd och det är Cementa som äger marken, men det är öppet för den som vill cykla, vandra – eller bada.

Stenindustrin har lämnat djupa spår i det stora kalkbrottet på Alvaret i Albrunna. Sedan företaget stängde av pumparna vid skördefesten förra året har vattnet stigit tre meter i nya delen. Maxdjup kommer bli 8,7 meter när vattnet stiger. Det ser ett dike till.
Stenindustrin har lämnat djupa spår i det stora kalkbrottet på Alvaret i Albrunna. Sedan företaget stängde av pumparna vid skördefesten förra året har vattnet stigit tre meter i nya delen. Maxdjup kommer bli 8,7 meter när vattnet stiger. Det ser ett dike till.Foto: Pia Olofsson

– Du kan bada här om du vill, kalkbrottet är öppet för allmänheten. Vi vill att folk ska komma hit. Vi ser det som en friluftsanläggning. Helst vill vi inte ha in någon biltrafik men det är ett beslut som vi kan omvärdera, säger Tommy Pettersson.

Fakta

Koldioxidutsläpp

Cementa Degerhamn – Koldioxidutsläpp till luften (kilo):

2009: 246 340 000

2010: 248 025 000

2011: 262 390 000

2012: 260 607 000

2013: 237 195 000

2014: 258 956 000

2015: 255 970 000

2016: 239 538 000

2017: 255 783 000

2018: 241 897 000

2019: 65 176 000

Källa: Naturvårdsverket

Cementindustrin har svårt att få ner koldioxidutsläppen då man driver ut koldioxid genom att hetta upp kalksten med höga temperaturer. Förbränningen kräver mycket bränsle som också ger stora koldioxidutsläpp, därför pågår försök med eldrift på andra fabriker nu, berättar Tommy Pettersson. ”Nu har vi noll koldioxidutsläpp i Degerhamn. Det är därför jag kallar det den gröna fabriken", säger han.

Tommy Pettersson platschef på Cementa, som lade ner produktionen av anläggningscement för ett år sedan.
Tommy Pettersson platschef på Cementa, som lade ner produktionen av anläggningscement för ett år sedan.Foto: Pia Olofsson
Pia OlofssonSkicka e-post
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons