Elever besöker bönder på södra Öland – ska skriva kokbok
– Havregryn innehåller typ alla protein man behöver, säger Alfred Elfving och Ebba Ingesson.
Första stoppet på måndagen är Norrgården i Ventlinge. När Skansenskolans högstadieelever lärt sig mer om mat i världsarvet ska de producera en utställning till Eketorps borg och en kokbok. I den finns recept som ”Skansenskolans världsarvsmuffins”, som bland annat innehåller morötter, potatis, bruna bönor och färskost.
Efter Ventlinge åker eleverna till mjölkbonden Emma Tornegård och hennes kor i Gräsgård och på eftermiddagen till Station Linné för att lära sig mer om viktiga pollinatörer.
– Bina är vi rädda om. Lantbruket har blivit så effektivt med större fält och större maskiner, så numera vi måste själva så blommor som bina gillar för att vi ska få biologisk mångfald i kanterna av åkrarna, säger Niklas Petersson som driver Norrgården i tredje generationen.
– Torkan har redan börjat i år men vi hoppas på regn. Till bevattning har vi dammar med vatten som runnit av Alvaret. Förr var det ibland somrar med regn där turisterna klagade och bönderna jublade, men 2017 var ett brytår. Sedan 2018 har det bara varit torrt.
De senaste åren har tillgången till vatten varit en stor fråga för Ölands lantbrukare, berättar Roger Gustafsson, ordförande i regionstyrelsen för LRF Sydost, med på studiebesöket.
– Vattenbristen 2016 och torkan 2018 har satt avtryck. Man jobbar väldigt mycket med att säkerställa vatten genom att borra fler borrhål eller bygga bevattningsdammar. Initiativet med att använda spillvatten från kommunens reningsverk för att bevattna åkrar är väldigt bra och vi behöver se mer sånt, säger han.
Torkan 2018 gjorde också att gräset försvann på vissa platser på Alvaret.
– Där fick flera lantbrukare dra ner antalet djur med 20-30 procent för att betet klarade inte mer. En tydlig konsekvens som KLS vittnar om är att bönderna fick slakta av djur i förtid efter torkan 2018. Det tog ungefär tre år att hämta upp detta igen.
Klimatförändringar gör att lantbrukare testar mer torktåliga sorter att odla, berättar Roger Gustafsson.
Hur ser lantbrukarna på framtiden?
– De är duktiga på att anpassa sig och har framtidstro, men på sikt kan det bli så att fler inte klarar av att fortsätta på grund av klimatförändringarna. Det här är en samhällsfråga, att vi klarar livsmedelsförsörjningen.
”Vi har fått lära oss att det är väldigt bra att äta mycket havregrynsgröt. Havregryn innehåller typ alla protein man behöver”Alfred Elfving och Ebba Ingesson, elever Skansenskolan