Annons

Efterlängtat kommunalt vatten till byar mitt på Öland

Kommunalt vatten och avlopp är efterlängtat till hushållen vid Västra malmen, Långrälla och Gunnarstorp. Här har invånarna fått vänja sig vid brist på vatten. På måndagen togs det första spadtaget för Mörbylånga kommuns nästa va-utbyggnadsprojekt.
Långrälla • Publicerad 29 mars 2021
Va-utbyggnaden för Västra malmen, Långrälla och Gunnarstorp, en bit från Norra Möckleby, har inletts. Vid invigningen fanns Benny Sigurdsson från byn, Mörbylånga kommuns projektledare Billy Gidö och politikerna Anna-Kajsa Arnesson (C) och Kjell Samuelsson (C) på plats, tillsammans med representanter från konsultfirman Norconsult och entreprenören Älmby Entreprenad AB.
Va-utbyggnaden för Västra malmen, Långrälla och Gunnarstorp, en bit från Norra Möckleby, har inletts. Vid invigningen fanns Benny Sigurdsson från byn, Mörbylånga kommuns projektledare Billy Gidö och politikerna Anna-Kajsa Arnesson (C) och Kjell Samuelsson (C) på plats, tillsammans med representanter från konsultfirman Norconsult och entreprenören Älmby Entreprenad AB.Foto: Pia Olofsson

– Vi ser fram mot det här, vi är 117 personer som bor här och verkligen har haft problem med vatten. Det blir också bra för miljön med riktiga avlopp, säger Benny Sigurdsson som bor i byn och kommer att få en pumpstation på sin mark.

Han berättar om bybor som borrat 17-30 meter djupa brunnar men ändå inte hittat tillräckligt med vatten.

Annons

Det är också Benny Sigurdsson som sätter sig i grävmaskinen och tar det första spadtaget för att inviga utbyggnaden. På plats finns representanter från entreprenören Älmby Entreprenad AB som gräver och Norconsult som är konsult för ledningsprojektet. Samt politikerna Anna-Kajsa Arnesson (C), 1:e vice ordförande i kommunstyrelsen och kommunfullmäktiges ordförande Kjell Magnusson (C).

De är överens om att det tagit tid innan va-utbyggnaden nått hit.

– Enda orsaken till att jag blev politiker en gång var för att få hit vatten och avlopp. Det har varit problem med både tjänlighet och tillgång här så det här är så välkommet, sa Anna-Kajsa Arnesson.

– Det här känns glädjande, det är många här som tvingats leva med brist på vatten. Egentligen kan man säga att det här borde varit gjort för länge sedan men bättre sent än aldrig. Det kostar mycket pengar men vad gör vi utan vatten, ingenting, sa Kjell Magnusson.

De framhåller också vinsten för miljön och Östersjön när enskilda avlopp av skiftande kvalitet ersätts med kommunal avloppsrening.

Den totala kostnaden för etappen beräknas till 30 miljoner kronor, berättar Billy Gidö, projektledare i Mörbylånga kommun.

– Vi gör detta på ett nytt sätt för att spara tid. Det är ett unikt samverkansprojekt vi har i Mörbylånga kommun. I vanliga fall brukar vi upphandla en konsult först, men nu har vi upphandlat en entreprenör direkt som i sin tur upphandlat en konsult, säger han.

Allt beräknas vara färdigt i december 2021.

På tur i va-utbyggnaden står sedan Björkelid-Porskärr, några fritidshus i Saxnäs som inte kommit med i utbyggnaden tidigare, och ett par fastigheter i Pilekulla i Degerhamn och Södra Möckleby.

– De ligger i ett vattenskyddsområde.

Benny Sigurdsson sätter sig i grävmaskinen och tar det första spadtaget för nästa större utbyggnad av kommunalt vatten och avlopp i Mörbylånga kommun, för byarna Västra Malmen, Långrälla, Gunnarstorp.
Benny Sigurdsson sätter sig i grävmaskinen och tar det första spadtaget för nästa större utbyggnad av kommunalt vatten och avlopp i Mörbylånga kommun, för byarna Västra Malmen, Långrälla, Gunnarstorp.Foto: Pia Olofsson
Fakta

Tidplan för va-utbyggnaden

Utbyggnad av kommunalt vatten och avlopp i Mörbylånga kommun:

Aktuella projekt

• Västra Malmen, Långrälla, Gunnarstorp:

Beräknas färdig december 2021, cirka 70 hushåll, kostnad cirka 30 miljoner kronor.

• Björkelid-Porskärr:

Byggstart hösten 2021, ingen kostnad framtagen ännu, enligt kommunen.

• Pilekulla:

Byggstart våren 2022, ingen kostnad framtagen ännu, enligt kommunen.

Färdiga projekt (enligt va-planen från 2015):

• Överföringsledning från Tävelsrum ner till Gårdby runt Norra Möckleby:

2015-2018, kostnad cirka 100 miljoner kronor.

Byar byggdes ut på vägen:

Bläsinge, Hagby, Övra Ålebäck, runt 2018

Dörby-Dörby malm, klart 2021

• Överföringsledning Degerhamn – Grönhögen:

Klart 2017, kostnad cirka 40 miljoner kronor.

Byar längs vägen.

• Samt tre vattenverk: Triberga, Degerhamn och Mörbylånga.

2014-2018. Kostnad tillsammans cirka 200 miljoner kronor.

Källa: Billy Gidö, Mörbylånga kommun

Pia OlofssonSkicka e-post
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons