Annons

Följ med in i nya högstadieskolan: ”Fantastiskt vackert hus”

I höst flyttar 220 elever och 32 lärare in i nybyggda Färjestadens högstadium. Skolan blir både mobilfri – och skofri.
Färjestaden • Publicerad 27 maj 2021 • Uppdaterad 28 maj 2021
David Idermark, biträdande kommundirektör och tidigare skolchef, Mirja Westerlund t f skolchef, Josefin Helgesson, biträdande rektor och Lena Rickardsson, rektor visar runt på nybyggda Färjestadens högstadium.
David Idermark, biträdande kommundirektör och tidigare skolchef, Mirja Westerlund t f skolchef, Josefin Helgesson, biträdande rektor och Lena Rickardsson, rektor visar runt på nybyggda Färjestadens högstadium.Foto: Pia Olofsson

Fokus ska ligga på studiero, trygghet och profilen är hållbarhet, berättar rektor Lena Rickardsson.

Eleverna får lämna ifrån sig mobilerna till sin huvudmentor när de kommer på morgonen. Och skorna ställer de av sig under skåpen på sin ”hemmaavdelning” med klassrum, lärarrum och grupprum.

Skofri skola – det är Färjestadens högstadiums grej. Här ställer eleverna av sig skorna inne i den delen av skolan där det finns skåp och klassrum. I mer sociala ytor som matsal och bibliotek får skorna vara på.
Skofri skola – det är Färjestadens högstadiums grej. Här ställer eleverna av sig skorna inne i den delen av skolan där det finns skåp och klassrum. I mer sociala ytor som matsal och bibliotek får skorna vara på.Foto: Pia Olofsson
Annons

– Jag lyssnade på en arkitekt en gång som berättade att skor gör så mycket. Alla blir mer lika i bara strumporna och det är bättre utan skor för städning och för att skolan ska hålla länge, säger David Idermark, biträdande kommundirektör.

David Idermark tar plats kaféluckan intill fritidsgården, kulturskolan och matsalen på nedre plan.
David Idermark tar plats kaféluckan intill fritidsgården, kulturskolan och matsalen på nedre plan.Foto: Pia Olofsson

15 lärare följer med från Skansenskolan, 17 är nyrekryterade. Huvudmentorn ansvarar enbart för eleverna medan ämneslärarna sköter själva undervisningen, enligt Kalmarsundsskolans modell.

– Det har funnits ett stort intresse för dessa tjänster, säger Lena Rickardsson.

– Vi vet att det finns ett stort intresse från allmänheten och det är ett fantastiskt vackert hus. Vi vill bli en profilskola för lärande för hållbar utveckling, säger Lena Rickardsson, rektor Färjestadens högstadium.
– Vi vet att det finns ett stort intresse från allmänheten och det är ett fantastiskt vackert hus. Vi vill bli en profilskola för lärande för hållbar utveckling, säger Lena Rickardsson, rektor Färjestadens högstadium.Foto: Pia Olofsson

Den 16 augusti börjar lärarna och den 23 augusti börjar 220 elever, 100 i årskurs 7, 60 i årskurs 8 och 60 i årskurs 9. Totalt har skolan plats för 360 elever.

Inga korridorer, utspridda skåp ska skapa trygg stämning. Sjuor, åttor och nior blandas vid skåpen, berättar rektor Lena Rickardsson och biträdande kommundirektör David Idermark.
Inga korridorer, utspridda skåp ska skapa trygg stämning. Sjuor, åttor och nior blandas vid skåpen, berättar rektor Lena Rickardsson och biträdande kommundirektör David Idermark.Foto: Pia Olofsson

I mitten finns stora sociala ytor och bibliotek. Runtom i flyglarna finns fyra avdelningar eller ”arenor” med namn som Yoldia, Ancylus och Littorina efter Östersjöns olika faser. Tre arenor rymmer 120 elever vardera och deras skåp, lärarrummen och klassrummen. Den fjärde är en kreativ arena med bildsal och keramikugn.

På nedervåningen en ateljé för skapande i olika ämnen, på övervåningen bildsal  som badar i ljus. Skolchef Mirja Westerlund och Josefin Helgesson, biträdande rektor Färjestadens högstadium i den kreativa arenan.
På nedervåningen en ateljé för skapande i olika ämnen, på övervåningen bildsal som badar i ljus. Skolchef Mirja Westerlund och Josefin Helgesson, biträdande rektor Färjestadens högstadium i den kreativa arenan.Foto: Pia Olofsson

– En av elevernas viktigaste punkter när vi började diskutera skolan var att de ville ha en korridorfri skola, säger David Idermark.

Toaletterna – enda korridoren på Färjestadens nya högstadium, enligt David Idermark:.”Men det är öppet åt båda håll och tryggt ändå”.
Toaletterna – enda korridoren på Färjestadens nya högstadium, enligt David Idermark:.”Men det är öppet åt båda håll och tryggt ändå”.

Till nya högstadieskolan flyttar också kulturskolan från Lågan och fritidsgården från Ladan i höst. Båda finns i den mer publika delen som är öppen efter skoltid på nedre plan där även rektor, skolmatsal och hemkunskapssalar finns.

Mörbylånga kommuns nya tf skolchef Mirja Westerlund, Josefin Helgesson, biträdande rektor Färjestadens högstadium, Lena Rickardsson, rektor Färjestadens högstadium och David Idermark, biträdande kommundirektör (tidigare skolchef) i ”Båten”. Det är arbetsnamnet på den amfiteaterliknande mjuka sittdelen mitt bland skåpen i en av skolans fyra ”arenor” med namn som Yoldia, Ancylus och Littorina efter Östersjöns olika faser.
Mörbylånga kommuns nya tf skolchef Mirja Westerlund, Josefin Helgesson, biträdande rektor Färjestadens högstadium, Lena Rickardsson, rektor Färjestadens högstadium och David Idermark, biträdande kommundirektör (tidigare skolchef) i ”Båten”. Det är arbetsnamnet på den amfiteaterliknande mjuka sittdelen mitt bland skåpen i en av skolans fyra ”arenor” med namn som Yoldia, Ancylus och Littorina efter Östersjöns olika faser.Foto: Pia Olofsson

Till hösten ska också Smaragdhallen vara klar, den nya idrottshallen intill Färjehallen byggd för skolidrott och möjlig att dela upp med vikväggar.

Färjestadens högstadium blir den tredje högstadieskolan i ett växande Färjestaden, där friskolorna Östra skolan och Ölands friskola också delar på eleverna.

Byggstart var 2019.

Enligt David Idermark är skolan byggd för att den ska passa alla, även elever med stort behov av lugn och ro för att klara undervisningen. Han är tidigare skolchef och numera tillförordnad vice kommundirektör/intern chef.
Enligt David Idermark är skolan byggd för att den ska passa alla, även elever med stort behov av lugn och ro för att klara undervisningen. Han är tidigare skolchef och numera tillförordnad vice kommundirektör/intern chef.Foto: Pia Olofsson
”Vi vet att det finns ett stort intresse från allmänheten och det är ett fantastiskt vackert hus.”
Lena Rickardsson, rektor Färjestadens högstadium
Pia OlofssonSkicka e-post
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons