Annons

Algblomning runt Öland: Detta kan hända om du badar i drabbat vatten

Flera ytansamlingar av cyanobakterier runt Öland har fångats på bild av satellitkameror, och där vattnet är drabbat ska man inte bada.
Öland • Publicerad 22 juli 2024
Cyanobakterier finns nu i stora delar av Östersjön.
Cyanobakterier finns nu i stora delar av Östersjön.Foto: SMHI

Öland har drabbats av betydande ytansamlingar av cyanobakterier. Cyanobakterier, även kända som blågröna alger, kan bilda stora blomningar under varma, näringsrika förhållanden, vilket resulterar i gröna eller blågröna sörjor på vattenytan.

– Med satellitbilderna kan vi se att det ser ut att vara en del ytansamlingar av cyanobakterier runt Öland, framförallt norra Öland och i Kalmarsund, säger Lisa Lind, chef för den oceanografiska prognos- och varningstjänsten på SMHI.

Annons

Den södra och östra kusten av Öland verkar dock vara mindre påverkad och har klarare vatten.

Blomningarna kan producera toxiner som är skadliga för både människor och djur, och för att minska risken för skador rekommenderas det att undvika kontakt med drabbat vatten. Om man upplever stora algblomningar bör man rapportera till lokala myndigheter.

Därför bör du undvika att bada i drabbat vatten

Riskerna som finns, enligt 1177:

”Du kan få algförgiftning om du badar i vatten som har blommande alger. Det kan också hända om du råkar svälja vatten eller äta fisk från sjöar med algblomning. Algförgiftning kan orsaka klåda, huvudvärk och illamående med kräkningar och diarré. Barn som leker vid strandkanten och får kallsupar är ofta mest utsatta.”

Här saknas innehåll

Lisen CalmiusSkicka e-post
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons